Što je ramstek

Što je ramstek

Što je uopće ramstek?

Ramstek je popularan komad mesa koji potječe od ramenog dijela goveda. Radi se o komadu mesa koji se dobiva iz mišića na ramenu goveda. Ramsteak je često poznat po svojoj sočnosti i bogatom okusu. Kako biste pripremili ramstek, najprije ga trebate dobro začiniti solju i paprom te po želji drugim začinima kao što su češnjak, ružmarin ili majčina dušica. Nakon što ga začinite, ramsteak se obično peče na roštilju, u tavi ili u pećnici. Važno je paziti na vrijeme pečenja kako biste postigli željenu unutarnju temperaturu mesa, bilo da želite postići sočni medium rare, ili preferirate da bude odrezak dobro pečen. Veoma je omiljen među ljubiteljima mesa zbog svog bogatog okusa i mekoće, a često se poslužuje s raznim prilozima kao što su krumpir, povrće ili umak od gljiva. Ovaj komad mesa često se može naći u restoranima i na jelovnicima mnogih jela diljem svijeta, a priprema se na razne načine, ovisno o kulinarskoj tradiciji i preferencijama.

Kako pripremiti ramstek?

Iako svatko na svoj način priprema odrezak, postoje neki univerzalni savjeti koji su korisni kada pripremate ramstek. Ključno je odabrati pravi komad mesa. Ako ste u mogućnosti, zamolite mesara da vam nareže komade debljine najmanje 2 centimetra. Prije samog kuhanja, izvadite odrezak iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Ovo je važno jer će meso koje je hladno iz hladnjaka trebati više vremena za pečenje, što može rezultirati hladnim središtem ili prepečenim rubovima. Nikada ne solite ramstek neposredno prije pečenja, jer sol može izvući sokove iz mesa i rezultirati manje sočnim odrezkom. Umjesto toga, posolite i začinite meso kada ga izvadite iz hladnjaka ili nakon što ga ispečete. Možete marinirati odrezak 24 sata prije pečenja u mješavini ulja, soli i začina, no kod kvalitetnih odrezaka važno je da jake arome ne prekriju prirodni okus mesa. Tava na kojoj pečete meso treba biti iznimno vruća, gotovo dimljenja, kako bi potaknula Maillardovu reakciju kada meso dođe u dodir s njom. To će rezultirati sočnijim i ukusnijim odrezkom. Kad stavite meso na tavu, nemojte ga neprestano okretati ili probadati vilicom. Pecite ga s jedne strane dok ne postignete željenu temperaturu pečenja, a zatim ga okrenite samo jednom i dovršite pečenje. Vrijeme pečenja treba prilagoditi prema vašim preferencijama. Za odrezak debljine 2 cm, za rare pečenje, pecite 4 minute s jedne strane i 2 minute s druge. Za medium rare, pecite 4 minute s jedne strane i 3 minute s druge strane, za medium, pecite 5 minuta s jedne strane i 3 minute s druge strane. Ako preferirate well done, pecite 7 minuta s jedne strane i 5 minuta s druge strane.

Recept za ramstek

Kako biste pripremili ramstek za ručak, u ovom dijelu Vam slijedi jednostavan recept kako ih pripremiti. Od sastojaka će Vam trebati dva komada ramsteka debljine 2 cm, dvije žličice soli, jedna žličica svježe mljevenog crnog papra, dva režnja češnjaka, dvijee žlice maslinovog ulja i jedna žlica svježe nasjeckanog peršina. Izvadite ramstek iz hladnjaka i ostavite ih na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena prije pripreme. U maloj zdjelici pomiješajte sol, crni papar i sitno nasjeckane češnjeve češnjaka. Premažite oba ramsteka maslinovim uljem sa svih strana. Zatim pospite mješavinom začina po cijelom mesu, pritisnite je rukama kako bi se zalijepila. Stavite tavu na jaku vatru, te nakon što se tava dobro zagrijala, stavite meso na tavu. Za rare pečenje, pecite ih otprilike 2 do 3 minute s jedne strane. Za medium rare, pecite 4 do 5 minuta s jedne strane. Za medium, pecite 6 do 7 minuta s jedne strane. Za well done, pecite 8 do 9 minuta s jedne strane. Naravno, vrijeme pečenja ovisi o debljini i željenom stupnju pečenosti. Nakon što ste ispekli jednu stranu, okrenite i pecite ih na isti način na drugoj strani prema željenom stupnju pečenosti. Nakon što ste ih spekli, maknite ih s vatre i pustite da se odmore nekoliko minuta. Kada su se malo ohladili, poslužite ih na tanjuru, pospite sa svježe nasjeckanim perošinom te ga poslužite uz prilog po svojem izboru.


Tagovi: