Kako se radi carbonara

Kako se radi carbonara

Originalna carbonara kako je prave Talijani

MItovi, legende i druge priče iz narodne predaje često imaju mnogo verzija koje se razlikuju od mjesta do mjesta, od pripovjedača do pripovjedača. Tako je to i s receptima, netko smisli originalni recept, drugi ga preuzme i doda nešto svoje, treći preuzme od njega i doda nešto svoje, pa tako dobijemo jedno jelo u mnogo varijanti. No, mnogi onda tvrde da je upravo njihova verzija originalna carbonara kako je prave Talijani, a i među njima ima više verzija.

Prava carbonara ne treba novotarije i dodatke, potrebno je 220 grama špageta koje se skuhaju al dente (ne smiju biti rakuhane), 25 grama obične slanine, dva jaja i jedan žumanjak, 50 grama parmezana (naribanog), dvije žlice maslinovog ulja, sol i papar. Slaninu izrezanu na kockice prepržite na maslinovom ulju, na nju dodajte upravo kuhane špagete, čim ispari tekućina dodajte umućena jaja s paprom i dijelom parmezana i to na laganoj vatri ako želite dobiti kremasti umak, gotovo jelo pospite ostatkom parmezana i popaprite ga još malo.

Carbonara sa raznoraznim dodacima

Iako Talijani sve nepotrebne dodatke carbonari doživljavaju kao svetogrđe, kod nas i u svijetu se radi carbonara sa raznoraznim dodacima. Prvo se umjesto špageta koriste i razne druge vrste dugačke ili dugoljaste tjestenine, zatim se dodaju češnjak, panceta umjesto obične slanine, kuhana šunka narezana na kockice, vrhnje za kuhanje, druge vrste sira uz parmezan, vegeta i razni drugi sastojci. Tako možete naići na carbonaru s kobasicama, s gljivama, s peršinom i češnjakom i u raznim drugim kombinacijama.

Naravno, nitko vam neće zabraniti varijacije na temu, ali ako takve improvizacije i varijacije ponudite Talijanu, on će vam sigurno reći da to nije prava carbonara, jer u onoj pravoj nema nijednog od nabrojanih dodataka i ne smije ih ni biti. Tjestenina mora biti al dente, trebali bi to biti špageti, umak od jaja mora biti kremast, ne smije se pretvoriti u kajganu i kremoznost se ne postiže vrhnjem za kuhanje nego kuharskim umijećem kuhanja po zadanom receptu.

Moderna carbonara s batatom

Red je ipak predstaviti i jednu noviju verziju carbonare, pa neka to bude carbonara s batatom za koju trebate 500 grama špageta, 3 - 4 žlice maslinovog ulja, sitno nasjeckana glavica crvenog luka, dva češnja češnjaka, 100 grama na kockice narezane šunkerice ili kuhane šunke, malo slanine, 400 grama oguljenih i na kockice narezanih batata, 250 mililitara vrhnja za kuhanje, pola žličice kopra, žlica sjeckanog svježeg peršinovog lišća, prstohvat origana, sol, papar, ribani parmezan ili dimljeni sir.

Možete nakon popisa sastojaka reći to nije carbonara, ali je pripremite i kušajte nećete požaliti. Propržite luk na maslinovom ulju, dodajte češnjak, propirjajte, dodajte šunku i slaninu, u kipuću zasoljenu vodu stavite špagete da se kuhaju, na ulje dodajte batat i malo soli, kad omekša (za 8 minuta), dodajte vrhnje za kuhanje, kopar, origano, peršinov list i papar, propirjajte još malo i dodajte ocijeđene špagete, pospite ribanim parmezanom ili ribanim dimljenim sirom, promiješajte i poslužite.


Tagovi: