Kako se jedu kozice

Kako se jedu kozice

Kozice, snažan saveznik zdravlja

Jeste li spremni zakoračiti u prekrasan kulinarski svijet kozica, njihovih zdravstvenih blagodati, načina čišćenja i pripreme? Počnimo s nekim općim zdravstvenim prednostima. Kozice su jedna od najpoznatijih vrsta hrane, zbog čega su vrlo cijenjene u različitim kulturama. Zbog svog okusa i nutritivne vrijednosti neizostavan su dio prehrane mnogih ljudi. S niskim udjelom ugljikohidrata, bogate su hranjivim tvarima i Omega 3 masnoćama koje pomažu u kontroli razine kolesterola u tijelu. Što se tiče minerala, kozice imaju važne izvore kao što su fosfor, jod, cink. Svojim jedinstvenim okusom izvor su proteina pa se mogu jesti i tijekom dijete. Budući da su bogate vitaminima, osobito su važne za ljudsko zdravlje u smislu veće otpornosti organizma na mnoge bolesti i funkcioniranje moždanih funkcija. Imaju visok sadržaj proteina, esencijalnih aminokiselina i vrlo su probavljive. Važno je napomenuti da nutritivne vrijednosti variraju ovisno o njihovom staništu i načinu skladištenja. Stoga, kao vrijedan izvor hrane, značajno povećava otpornost organizma uz niz različitih dobrobiti. Spada u namirnice koje treba konzumirati redovito i uravnoteženo.

Kako se jedu kozice

Svatko tko je odlučio pripremiti i probati kozice mora prije svega obratiti pažnju pri kupnji ove namirnice. Pri odabiru treba voditi računa o osnovnim karakteristikama kao što su izgled, miris, boja i način skladištenja. Prije pripreme bilo kojeg recepta, važno ih je očistiti. Uz jednostavan vodič korak po korak to će biti lak zadatak. Svježe ih operite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili nečistoće. Sada kada su čisti, sljedeći korak je uklanjanje glave i podrezivanje rubova ljuske. Zarežite leđa manjim nožićem kako biste odstranili crni dio koji počinje ispod glave i ide prema repu. Prije pripreme ih operite pod tekućom vodom, posolite i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Kako se jedu kozice? Držite kozicu prstima, nježno uhvatite glavu i povucite kako biste je odvojili od tijela. Zavucite vrh prsta ispod ljuske, povucite i meso je spremno za jelo. Ubrusom čistite prste dok jedete. Ovisno o veličini kozica, ako su manje, možete ih oguliti vilicom i nožem.

Kako pripremiti ukusne recepte za kozice

Kao vrlo svestrana namirnica, može se pripremati na različite načine. Kao međuobrok ili dodatak sofisticiranijem jelu, kozice se uvijek ističu svojim okusom i raznolikošću. Ako ste ih odlučili peći s kožom, prvo ih dobro obrišite papirnatim ručnikom. Začinite ih maslinovim uljem, češnjakom i soli. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite nekoliko minuta dok ne porumene. Priprema kozica u tavi na maslacu uz dodatak soli, crnog papra i limunovog soka traje svega pet minuta, a možete ih poslužiti uz rikulu ili neku drugu salatu. Možete ih poslužiti vruće s umakom po želji ili ih skuhati u vodi sa začinima i soli. Pečeni na srednje jakoj vatri, potrebno vam je samo nekoliko minuta dok ne porumene sa svake strane. Ovaj način pripreme ne zahtijeva dodavanje visokokaloričnih sastojaka i masti. Začinite ih limunom i svježim začinskim biljem po želji. Osim u salati, rižotu, nadjevu, idealno ih je konzumirati uz tjesteninu. S druge strane, kozice se ističu kao namirnica koja se dosta koristi u juhama.


Tagovi: