Kako se rade ćufte

Kako se rade ćufte

Svi koji kuhaju imaju neku svoju tajnu za najbolje ćufte

Kada za neko mesno jelo možete birati bilo koje meso ili jednostavno upotrijebiti ono koje već imate u frižideru, možete birati začine i ostale dodatke i s ničim ne možete pogriješiti, onda je logično to što svi koji kuhaju imaju neku svoju tajnu za najbolje ćufte koje je moguće napraviti. Jedino gdje se griješi je ododavanje vezivnih namirnica, ako ste već mljevenom mesu dodali jaja, krušne mrvice za zgušnjavanje, riža nije potrebna, ako ste dodali rižu, ne trebate krušne mrvice.

Na pola kilograma miješanog mljevenog mesa dodajte jednu sitno nasjeckanu glavicu luka, dva češnja češnjaka, šalicu napola kuhane riže, prepržene kockice špeka, 1 - 2 jaja, papar, sol ili vegetu, sitno sjeckani peršin, umijesite u kompaktnu masu, ostavite da odstoji desetak minuta da riža upije višak vlage. Formirajte ćufte u lijepe i jednolične okruglice i kuhajte ih u pripremljenom sosu od rajčice na laganoj vatri pola sata. Umjesto riže možete dodati krušne mrvice, bit će jednako slasne, poslužite uz krumpir pire.

Kako izbjeći da vam ćufte budu pretvrde

Namirnice za povezivanje svih sastojaka su jaja, polukuhana riža i krušne mrvice, iznimno i stari kruh kao kod lovačkih okruglica, s tim da se kruh može narezati na kockice i prepržiti pa dodati ili ga namočite u vrelom mlijeku i dobro ocijedite. Najvažnije je kako izbjeći da ćufte budu pretvrde, a to osjetite odmah kada dobro umijesite sastojke, ako vam je mesna masa pretvrda pod prstima dok formirate okruglice, bit će tvrde i nakon kuhanja.

Masu možete omekšati dodavanjem malo vode ili mlijeka, ako dodajete mlijeko, slobodno dodajte i dvije žlice parmezana ili nekog drugog tvrdog sira ribanca, dobit ćete posve nov okus okruglica. Za ćufte možete koristiti bukvalno sve vrste mesa, svinjetinu, junetinu, piletinu, puretinu, meso divljači miješajte sa junetinom ili svinjetinom. Neki u smjesu za okruglice dodaju i začinsku papriku, to je stvar izbora. Ako u smjesu ulijete malo ulja bit će podatnija za formiranje glatkih i lijepih okruglica bez čuperaka sa svih strana.

Kako napraviti vegetarijanske ćufte

Kad jedanput ljudi promijene režim prehrane, stari oblici i stare, poznate vrste jela i dalje im potiču apetit. Zato vegetarijanci u svojim kuharicama imitiraju poznata jela na nov način od drugačijih sastojaka. Pa evo i prijedloga kako napraviti vegetarijanske ćufte koje možete raditi od tikvica, krumpira, soje (sojine ljuskice), graha, karfiola, zobenih pahuljica i mnogih drugih namirnica. Na dvije naribane tikvice naribajte jednu mrkvu, posolite i ocijedite, dodajte kosani luk i češnjak, začinsku papriku, jaja i tri žlice krušnih mrvica.

Vegetarijanske ćufte bez mesa često treba do-zgušnjavati i dodavanjem brašna koliko je potrebno, a formirane okruglice treba pustiti da se pola sata odmaraju u frižideru. Ove ikruglice je bolje pržiti nego kuhati ili pirjati, možete ih dodati u kuhani sos ili sos od rajčice poslužiti sa strane uz prilog od riže, tijestenine, krumpir pirea ili uz domaće njoke, a dobro idu i uz pirjano razno povrće ili gljive. Ove bezmesne okruglice možete poslužiti i kao dodatak raznim salatama.


Tagovi: