Što je optički internet

Tech

Što je optički internet

Što je optički internet?

Internet od optičkih vlakana ili isto tako optički internet se opisuje kao širokopojasna mreža koja je sposobna doseći brzinu do 940 megabita u sekundi, s veoma malim ali mogućim kašnjenjem. Današnja tehnologija koristi optički kabel, koji je poseban po brzini slanja podataka (oko 70% brzine svjetlosti). Osim navedenog, kabeli koji su napravljeni od optičkih vlakana nisu pretjerano osjetljivi na teže vremenske uvjete poput tradicionalnih kablova. Isto tako, velika prednost je i u učinkovitom odupiranju električnim smetnjama. Kako zapravo funkcionira optički internet?

Riječ je o složenoj tehnologiji koja omogućuje prijenos podataka i informacija u obliku svjetlosti, a ne električne energije. Ključna komponenta za izradu ove tehnologije su optička vlakna. Ova vlakna će prenositi impulse laserskog ili LED svjetla niz određenu liniju, prenosit će podatke i informacije u binarnom obliku. Da li se isplati imati optiku? Svakako. Optički oblik interneta najbolje je rješenje za mnogobrojna kućanstva, ali i razne firme. Ono omogućuje brzo postavljanje, brzo preuzimanje datoteka/informacije, neometano korištenje.

Optički internet prednosti i nedostaci

Prednosti optičkog interneta su: Niska latencija, gigabitne mogućnosti za download i upload, stabilna veza. Što ovo zapravo znači u praksi? Za razliku od kablovskog ili ADSL interneta koji je i dalje najzastupljeniji, optički internet je brži. Osim toga, on ima veoma nisku latenciju, što ga čini savršenim izborom za sve one kojima je stvarno svaka sekunda važna. Na kraju, važno je naglasiti i stabilnost kao ključnu prednost. Optički internet neće slabiti, neće imati veće oscilacije.

Često se naglašava kako “obični” korisnici neće primijetiti značajne razlike, no one se prvenstveno primijete u stabilnosti. Koji su nedostaci? Nedostataka nema, ali ima mana. Praktična mana je ta što postoji slabija zastupljenost infrastrukture i veće cijene providera. Međutim, vjeruje se kako će se navedeno promijeniti i kako će za početak svi veći gradovi imati optiku. Važno je naglasiti i same tehničke nedostatke koji se odnose na samu montažu. Optički kablovi imaju određeni kut rezanja pod 90 stupnjeva, bez većih oscilacija. Kod spajanja potrebno je koristiti samo najbolju opremu i znati napraviti postupak kako bi se izbjegle sve “mane” klasičnog oblika.

Optički internet i brzi optički kablovi

Računalo je sposobno pretvoriti informacije/elektroničke signale u svjetlosne valove. Ovi valovi ili signali moći će se kretati veoma brzo. Prema poznatim informacijama, svjetlosni signal može u jednoj sekundi preko optičkog kabla priječi do 200.000 kilometara! Optički internet bio bi nemoguć bez ovakvih kablova. Od čega je napravljen optički kabel? On se sastoji od staklene jezgre, silikonskog premaza, gume i plastične zaštite. Namijenjeni su vanjskom korištenju jer imaju čeličnu žicu koja je ograđena unutar kabla kako bi se spriječilo oštećenje koje može nastati radi vremenskih uvjeta.

Najvažnija stavka je staklena jezgra i silikonski premaz – upravo ovaj premaz omogućuje refleksiju svjetlosti i omogućava nesmetani put kroz njegovu jezgru. Za optički internet potrebni su veoma tanki optički kablovi. Važno je naglasiti i ove prednosti optičkih kablova: Ne utječu na magnetska polja, ne korodiraju tijekom vremena. Međutim, kako bi ovakav internet postao dostupan svima, potrebno je ispuniti određene uvjete za postavljanje. Infrastruktura mnogih gradova ne dopušta korištenje optike, no stvari se polako mijenjaju.

Tagovi: