Kako kreirati shortcut – Izradite prečac na radnoj površini

Kako kreirati shortcut - Izradite prečac na radnoj površini

Što je shortcut?

Shortcut je termin koji se koristi u računalnom svijetu kako bi se opisala skraćena putanja ili prečac za izvršavanje određene radnje, a to može biti bilo koji način ili kombinacija tipki na tipkovnici ili gesta miša koji omogućuje korisniku brz pristup određenoj funkciji, programu ili datoteci. Prečice su veoma popularne jer omogućuju brži pristup funkcijama ili datotekama bez potrebe za dugim navigiranjem kroz sučelje. Na primjer, tipična prečica uključuju kombinacije tipki poput "Ctrl + C" za kopiranje, "Ctrl + V" za lijepljenje ili "Ctrl + S" za spremanje datoteke. Također, korisnici mogu kreirati vlastite prečice prema svojim potrebama ili preferencijama. Shortcut je učestali alat u operativnim sustavima, programima za uređivanje teksta, preglednicima i drugim aplikacijama kako bi se povećala učinkovitost i produktivnost korisnika. Osim toga, mnogi ljudi koriste prečice kako bi olakšali navigaciju i ubrzali rad na računalu, bez da se moraju mučiti s traganjem za određenim mapama, datotekama ili programima.

Čemu služi shortcut?

Shortcut, ili prečica, je funckija na računalu koja služi za brzo izvršavanje određenih radnji ili pristupanje funkcijama, datotekama ili programima na računalu. Svrha shortcuta je olakšati rad korisnika tako što im omogućuju brži pristup različitim opcijama bez potrebe za dugim navigiranjem kroz sučelje ili strukturiranje datoteka. Korištenje prečaca može značajno povećati produktivnost i efikasnost korisnika jer im omogućuju da brzo izvrše zadatke bez prekida ili gubitka vremena. Na primjer, prečica omogućuje korisniku da izvrši operacije poput kopiranja, lijepljenja ili spremanja datoteka samo jednim pritiskom tipke ili kombinacijom tipki na tipkovnici, umjesto da moraju koristiti miš i navigirati kroz izbornike programa. Osim toga, prečaci omogućuju korisnicima da otvore programe ili datoteke brže, što im štedi vrijeme i olakšava rad. Shortcut služi kao učinkovit alat za povećanje produktivnosti i olakšavanje rada na računalu, s čime se omogućava korisniku brzi pristup funkcijama i datotekama, bez da pritom nepotrebno gube vrijeme i energiju tražeći za određenim datotekama.

Kako napraviti shortcut?

Postoji nekoliko načina kako napraviti shortcut. Na radnoj površini, kliknite desnim klikom na prazno područje radne površine. Iz kontekstnog izbornika odaberite "Novo" te "Prečac". Otvoriti će se prozor u kojem trebate unijeti putanju do programa, datoteke ili web stranice za koju želite stvoriti prečac. Nakon toga, kliknite "Dalje", unesite naziv prečaca i završite klikom na "Završi". Drugi način je da iz izbornika Start, pronađite aplikaciju, datoteku ili program za koji želite stvoriti prečac koristeći izbornik Start ili pretraživanje. S desnim klikom kliknite na aplikaciju ili datoteku. Iz izbornika odaberite "Pošalji na radnu površinu. Kroz prozor Windows Explorera, pronađite aplikaciju, datoteku ili mapu koju želite stvoriti prečac. Kliknite desnim klikom na nju. Iz izbornika odaberite "Pošalji" pa "Prečac na radnu površinu". Mnoge aplikacije i programa omogućuju vam stvaranje vlastitih prečaca. U postavkama aplikacije potražite opciju "Keyboard Shortcuts“. Tamo možete dodijeliti kombinaciju tipki koja će izvršiti željenu funkciju, što je u ovom slučaju funkcija za shortcut.


Tagovi: