Kako provjeriti koliko sam potrošio interneta

Kako provjeriti koliko sam potrošio interneta

Internet na mobitelu

Često se pitate da li je vaš internet dosegao svoji limit, ili je zapravo samo usporen? Postoje jednostavni načini kako brzo i jednostavno provjeriti potrošnju svog mobilnog interneta. U potpunosti je normalno da uvijek želimo imati dostupne informacije na dlanu, stoga mnogi od nas uvijek imaju uključen internet na našim mobilnim uređajima. Kada uzimamo određenu tarifu, često ćemo s operaterom dogovoriti određenu količinu interneta koja nam je potrebna, stoga je važno da znamo kako provjeriti njegovu potrošnju. Kako provjeriti koliko smo potrošili interneta?

Ovo će prvenstveno ovisiti o samom operateru, ali i vrsti mobilnog uređaja. Ukoliko ste vlasnik iPhone-a, tada ste zasigurno primijetili kako imate prikaz potrošnje mobilnog interneta prema korištenim aplikacijama. Ovo omogućuje korisnicima da smanje ili onemoguće potrošnju na određenim aplikacijama, što pridonosi pametnijom raspodjeli. Ako ste ipak Android korisnik, tada ćete za pregled potrošnje i kontrolu mobilnog interneta trebati otići u postavke mobitela. U Android settings pronaći ćete Data usage koji će vam prikazati vašu potrošnju.

Internet potrošnja

Da li je moguće provjeriti svoju internet potrošnju na još koji način? Svakako. Mnogi operateri nude razne mogućnosti provjere. Svoju potrošnju možete tako saznati preko slanja sms poruke, poziva, chat-a s agentom. Isto tako, mnogi današnji operateri nude i svoje aplikacije u kojima brzo i jednostavno možete provjeriti svu svoju potrošnju - bilo da je ona vezana za internet, pozive, poruke. Što ako želite bolju tarifu? Ako ste kojim slučajem primijetili da vam je potrebno više interneta, tada možete veoma lako zatražiti promjenu svoje tarife ili isto tako možete kupiti veći bon za korištenje.

Bez obzira na promjenu potrošnje, svi vaši podaci vidljivi su vašem operateru. Savjetuje se korištenje aplikacije određenog operatera kako bi uvijek znali na čemu ste. Osim provjere potrošnje, uz njihove aplikacije možete brzo i jednostavno plaćati račune i imati sve informacije na jednome mjestu. Što ako se ne razumijete u novije načine provjere ili aplikacije? Tada je najjednostavnije nazvati ljubaznu korisničku službu i pričekati informacije.

Internet štednja

Možda i niste razmišljali o tome, ali štednja interneta ili podatkovnog prometa preko mobitela je moguća. Ukoliko imate ograničeni broj megabajta, tada ste se zasigurno upitali kako ih uštedjeti i koje su aplikacije kritične? Često su naši mobiteli prenapučeni raznim aplikacijama od kojih realno koristimo možda njih pet. Prema istraživanjima, najčešće se koriste društvene mreže i razni online messangeri. Kada smo doma spojeni na WI-FI gotovo nikada ne obraćamo pažnju na potrošnju interneta, stoga se možemo neugodno iznenaditi kada odemo van i uključimo mobilne podatke.

Koje aplikacije troše najviše interneta? Tik Tok i Instagram. Za otprilike 50-ak minuta na Tik-Toku potrošit ćete i do 750 megabajta, što je puno ako ste ograničeni s potrošnjom. Internet će se veoma brzo potrošiti ako gledate i razne You Tube videe, koji u 11 minuta mogu potrošiti i do 500 megabajta. U slučaju da volite pogledati kakvu seriju na putu do posla, tada imajte na umu da je Netflix "smrt" za mobilni internet jer guta do 4 gige u 80 minuta. Ako želite štedjeti i manje trošiti, tada se preporučuje da koristite aplikacije koje su provjereno štedljive. Na navedeni način vaša potrošnja biti će minimalna.


Tagovi: