Kako se spojiti na eduroam

Kako se spojiti na eduroam

Što je eduroam?

Eduroam je globalni sustav za bežični pristup internetu koji omogućuje korisnicima iz sustava obrazovanja i znanosti da se jednostavno i sigurno povežu na internet dok se nalaze na bilo kojoj od uključenih institucija širom svijeta. Naziv eduroam je skraćenica koja označava education roaming, što upućuje na mogućnost korisnika da putuju i koriste bežičnu mrežu bez potrebe za ponovnom autentifikacijom. Kako bi se koristio ovaj sustav, korisnik treba imati pristupne podatke koje je dobio od vlastite ustanove koja sudjeluje u mreži. Nakon toga, korisnik se može povezati na bilo kojoj lokaciji koja podržava mrežu koristeći iste pristupne podatke. Ova globalna infrastruktura omogućuje korisnicima jednostavan pristup internetu bez obzira na to gdje se nalaze, što je posebno korisno za studente, nastavnike, istraživače i osoblje koji često putuju ili se nalaze na različitim institucijama. Sigurnost je ključni aspekt sustava. Ovaj sustav koristi najsuvremenije metode enkripcije i autentifikacije kako bi osigurao sigurnost podataka korisnika tijekom prijenosa preko mreže.

Čemu služi eduroam?

Eduroam je globalni sustav bežičnog pristupa internetu koji omogućuje korisnicima, poput studenata, nastavnika, istraživača i osoblja, da se jednostavno povežu na internet dok se nalaze na bilo kojoj od uključenih institucija širom svijeta. Glavni cilj sustava je omogućiti korisnicima jednostavan, siguran i pouzdan pristup internetu bez obzira na to gdje se nalaze. Eduroam omogućuje korisnicima pristup internetu putem bežične mreže na svim lokacijama uključenim u sustav, što olakšava povezivanje na internet na različitim fizičkim lokacijama. Korisnicima je potreban samo obično korisničko ime i zaporka koji dobivaju od svoje matične institucije kako bi se povezali na mrežu. Nema potrebe za stalnom registracijom ili provjerom identiteta na svakoj lokaciji. Ovaj sustav koristi najsuvremenije sigurnosne protokole i enkripciju kako bi zaštitio privatnost i sigurnost podataka korisnika tijekom prijenosa preko mreže. To osigurava da osjetljive informacije budu zaštićene od neovlaštenog pristupa. Sustav omogućuje korisnicima da se povežu na internet na bilo kojoj instituciji koja sudjeluje u mreži širom svijeta. To je izuzetno korisno za korisnike koji putuju ili se nalaze na različitim institucijama jer im omogućuje da ostanu povezani na internet bez obzira na svoju lokaciju. Korisnici ne moraju dijeliti svoje povjerljive informacije s lokalnim mrežama na koje se povezuju jer se autentifikacija odvija preko njihove matične institucije. To pomaže u očuvanju privatnosti i identiteta korisnika.

Kako se prijaviti na eduroam?

Za povezivanje na eduroam mrežu, trebate imati korisničko ime i zaporku te uređaj poput mobitela, tableta ili računala za povezivanje. Korisnici iz Hrvatske koriste AAI@EduHr elektronički identitet koji izdaje njihova matična ustanova. AAI@EduHr korisnički identifikatori imaju prepoznatljiv oblik (naziv korisnika@ naziv ustanove), zajedno s odgovarajućom lozinkom. Ako nemate korisničko ime i zaporku, javite se korisničkoj službi koja je odgovorna za AAI@EduHr identitet. Kada se nalazite na lokaciji koja podržava mrežu, potražite dostupne bežične mreže. Obično ćete pronaći među dostupnim mrežama. Odaberite mrežu iz popisa dostupnih bežičnih mreža na uređaju s kojim se želite povezati. Zatim unesite svoje pristupne podatke koje ste dobili od svoje matične institucije kada vas sustav zatraži. Nakon što unesete pristupne podatke, uređaj će pokušati se autentificirati na mreži. Ovaj proces obično traje nekoliko trenutaka. Kada se autentifikacija uspješno dovrši, vaš će uređaj biti povezan na eduroam mrežu i moći ćete pristupiti internetu. Ako imate poteškoća s prijavom na mrežu, kontaktirajte službu informacije i pomoć.


Tagovi: