Kako su nastali računalni virusi

Kako su nastali računalni virusi

Računalni virusi su nastali prije prije svog imena

Godine 1949 J. fon Nojman je na sveućilištu u Ilinoju održao predavanje na temu "Teorija i organizacija složenih automata" u kojem prvi put spomenu izraz kompjuterski virus koji je sam skovao, u pokušaju da objasni kako se računalni program može napraviti da se samoreplicira. Tako su računalni virusi nastali prije svog imena, a sam J. fon Nojman se otada smatra ocem računalne virologije koja se bavi zlonamjernim programima kojima može biti zaraženo vaše računalo bez vašeg znanja i odobrenja.

Računalni virusi razvijaju zajedno sa računalnim tehnologijama i jedina pomoć i zaštita su antivirusni programi koje morate pažljivo birati jer postoje nažalost i lažni antivirusni programi. Postoji šest glavnih vrsta ili tipova računalnih virusa, zlonamjerni program (malware), računalni crv (worm), trojanski konj, trojanac (trojan horse), špijunski alat (spyware), otmičar internetskog preglednika (browser hijacker), neželjene poruke, spam oglasi (adware), ucjenjivački programi (ransomware). Prvi potvrđeni nalaz računalnog virusa Elk Cloner je nađen 1982 godine, otada se hakeri često iz obijesti poigravaju s virusima.

Kakvu štetu rade računalni virusi

Oni koji znaju kakvu sve štetu rade računalni virusi ne štede na kvalitetnoj antivirusnoj zaštiti. Parazitski virusi zaraze sve vaše datoteke i to dodavanjem svog sadržaja u njih. Boot sektor virusi napadaju Master Boot Record, a svestrani virusi napadaju i boot sektore i izvršne programe, ali postoje i virusi sateliti (pratitelji) koji ugrađuju svoj kod u vaše datoteke. Link virusi su posebno zarazni, napadaju cijeli računalni sustav i stvaraju pravi kaos na disku tako da ne možete ništa raditi.

Makro računalni virusi sami sebe kopiraju, brišu i mijenjaju dokumente, a neki virusi koriste metode prikrivanja tako da ih teško otkrivate. Virusi se prenose na puno različitih načina, preko interneta, ovisi koje stranice posjećujete, copypaste sadržajima, putem e-mailova, sa disketa, CD-a i drugim prenosivim medijima. Društvene mreže i messengeri također mogu biti rasdnici virusa. Ponekada virusi probiju i antivirusnu zaštitu i računalo bude onesposobljeno za rad dok ga na servisu temeljito ne očiste serviseri.

Najpoznatiji i najgori računalni virusi do sada

Prvi virus je bio Word Concept (1995), makro virus koji je zarazio word dokumente koji su kolali e-mailovima, najrašireniji je bio, nije pravio neku veću štetu i još je prisutan u računalnim sustavima u cijelom svijetu. Najpoznatiji i najgori računalni virusi do sada su Mellysa (slao se sam svakom od kontakata), Happy99 (Sretna Nova 1999. ), Ljubavno pismo (Love Letter - 2 000), Michelangelo (1992) je bio prava farma virusa, a aktivirao se 6 ožujka na umjetnikov rođendan.

Računalni virusi koji se nazivaju crvima su se lovci u mutnom služili da dođu do novca, jer se zavuku u vašu poštu i spam i reklamne sadržaje šalju svim vašim kontaktima. Trojanac Storm Worm je stvoren 2007, a skrivao se pod porukom "230 mrtvih u oluji u Europi", bio je posebno opasan jer je čim bi upalili svoje računalo preuzimao totalnu kontrolu nad vašim računalom. Ima ih još jako puno, neke od njih su stvorile i Vlade ili špijunske organizacije za praćenje.


Tagovi: