Kako numerirati stranice u wordu

Tech

Kako numerirati stranice u wordu

Što je Word?

Word je popularni program za obradu teksta koji je razvijen i distribuiran od strane kompanije Microsofta, te je osnovi dio Microsoft Office paketa. Program je veoma raširen i široko korišten alat u raznim sektorima, uključujući poslovanje, obrazovanje, novinarstvo, pisanje knjiga, i mnoge druge industrije gdje se zahtijeva stvaranje i uređivanje teksta. Microsfot Word omogućuje korisnicima pisanje i uređuju tekstualni sadržaj, što uključuje unos, brisanje, kopiranje, lijepljenje i premještanje teksta unutar dokumenta. Program nudi različite mogućnosti za formatiranje teksta, uključujući promjenu fonta, veličine fonta, stilova fonta, boje teksta, podebljavanje, naglašavanje, podcrtavanje, poravnanje teksta i mnoge druge opcije. Korisnici mogu lako umetnuti slike, fotografije, ilustracije i druge grafičke elemente u dokumente kako bi ih obogatili i vizualno poboljšali. Također, program omogućuje kreiranje tablica koje olakšavaju organizaciju podataka i informacija na strukturiran način. Korisnici mogu lako numerirati stranice dokumenta i dodavati brojeve stranica u zaglavlju ili podnožju. Program može automatski generirati sadržaj i indeks na temelju stilova koji se koriste u dokumentu, čime olakšava navigaciju i organizaciju duljih dokumenata. Program sadrži provjeru pravopisa i gramatike kako bi se identificirale tipografske i gramatičke greške u dokumentu. Korisnici mogu dodavati komentare u dokumente kako bi dali povratne informacije ili razmijenili mišljenja s drugima. Također, program Vam omogućuje pregledavanje promjena koje su napravljene u dokumentu, što je korisno za timski rad na uređivanju dokumenata. Program omogućuje izradu i spremanje personaliziranih predložaka kako bi se olakšalo stvaranje dokumenata s unaprijed postavljenim formatiranjem i stilovima. Korisnici mogu spremiti svoje dokumente u različite formate i lako ih dijeliti putem emaila ili cloud servisa.

Kako se služiti s Word programom?

Microsoft Word je veoma jednostavan za koristiti, te može biti korisno za mnoge zadatke, bilo da pišete eseje, izvještaje, poslovna pisma ili nešto drugo. Otvorite program te kada se pokrene, automatski ćete dobiti novi prazan dokument. Ako želite otvoriti postojeći dokument, kliknite na Otvori i potražite ga na računalu. Počnite unositi tekst u dokument. Jednostavno kliknite mišem na mjesto gdje želite početi pisati i počnite tipkati. Kako biste sačuvali dokument, idite na Datoteka, zatim odaberite Spremi kao. Odaberite mjesto na računalu gdje želite spremiti dokument, unesite naziv datoteke i odaberite željeni format i kliknite Spremi. Također, program nudi mnoge opcije za formatiranje teksta. Možete mijenjati font, veličinu fonta, podebljati, naglasiti ili podcrtati tekst, poravnati ga lijevo, desno, na sredinu ili oba ruba, i tako dalje. Označite tekst koji želite formatirati i koristite trake s opcijama na vrhu prozora da biste primijenili željene promjene. Ako želite umetnuti sliku ili drugi grafički element u dokument, idite na karticu Umetni na vrhu prozora. Odatle možete umetnuti slike, oblike, grafikone, tablice, hiperlinkove i druge elemente. Program omogućuje jednostavno stvaranje numeriranih i oznaka popisa, kao i automatsko generiranje sadržaja, naslova i indeksa na temelju stilova koje koristite u dokumentu. To će olakšati navigaciju i organizaciju vašeg dokumenta. Program nudi mogućnost provjere pravopisa i gramatike. Na traci s opcijama možete vidjeti gumbe za provjeru pravopisa. Klikom na njih, Word će provjeriti dokument i prikazati potencijalne greške. Redovito spremajte svoj dokument dok radite. Kada završite s uređivanjem, ponovno odaberite opciju Spremi.

Kako se numeriraju stranice u Word dokumentu?

U Word dokumentu možete veoma jednostavno numerirati stranice. Prvo, otvorite Word dokument u kojem želite numerirati stranice. Kako biste numerirali stranice, trebate otvoriti zaglavlje ili podnožje dokumenta. To možete učiniti na način gdje otiđete karticu Umetni u gornjem izborniku i odaberite Zaglavlje. Možete odabrati jedan od predloženih stilova Uredi zaglavlje ili Uredi podnožje za prilagodbu. U otvorenom zaglavlju ili podnožju, pronađite i kliknite na opciju Broj stranice na traci s alatima u dijelu Zaglavlje i podnožje. Pojavit će se izbornik s opcijama za brojanje stranica. Možete odabrati hoće li brojanje početi od prve stranice dokumenta ili određene stranice, želite li koristiti rimski brojčani sustav za određene dijelove dokumenta. Odaberite željene opcije. Ako želite promijeniti izgled brojeva stranica, možete to učiniti pomoću mogućnosti Format broja stranice. Kada završite s uređivanjem zaglavlja ili podnožja i postavljanjem brojeva stranica, jednostavno kliknite na Zatvori zaglavlje i podnožje na traci s alatima. Sada će se na svakoj stranici vašeg dokumenta pojaviti broj stranice u formatu koji ste odabrali. Ako želite promijeniti numeriranje stranica kasnije ili koristiti različite formate numeriranja za različite dijelove dokumenta, možete ponovno otvoriti zaglavlje/podnožje i prilagoditi postavke prema potrebama.

Tagovi: