Kada mogu u mirovinu žene

Kada mogu u mirovinu žene

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 04.12.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Mirovina i odlazak u prijevremenu mirovinu

I dok je mirovina kod muškaraca veoma jasna, žene i dalje vode borbu oko toga kada je najpovoljnije otići u mirovinu. Razlog ovome je prijelazni period koji se svake godine dodatno povećava za otprilike 3 mjeseca. Žene će svoje prve prave uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu steći i prije muškaraca, no ta se razlika prema statistikama svake godine sve više smanjuje. Kada žena može otići u prijevremenu mirovinu? Prvi pravi uvjet za odlazak u prijevremenu mirovinu žene je 58 godina starosti i barem 33 godine radnog staža.

Važno je naglasiti kako se prijevremena mirovina ne mora prihvatiti, nego se ona može odgoditi za kasnije, kada žena ostvaruje pravo na veću mirovinu i manju penalizaciju. Što ovo znači? Ako se žena odluči na prijevremenu mirovinu, ona će biti kažnjena s smanjenjem mirovine od 0,2 posto za svaki mjesec njenog ranijeg odlaska. Isto ne vrijedi za odlazak u starosnu mirovinu koja ne donosi nikakva kažnjavanja u obliku penalizacije.

Mirovina i odlazak u starosnu mirovinu

Kao i kod prijevremene mirovine, u određenom prijelaznom razdoblju od 2020 do 2029 godine, žene će ostvarivati pravo na starosnu mirovinu prema nešto povoljnijim uvjetima - niža starosna dob. U starosnu mirovinu mogu žene od 63 godine i tri mjeseca, uz najmanje 15 godina radnog staža. Starosna mirovina nema penalizacija. Isto tako, ukoliko žena želi nastaviti raditi do 65. godine ona to može ostvariti uz dogovor sa svojim poslodavcem. Što će se dogoditi ako umirovljenica nastavi raditi?

Ako žena koja stekne pravo na starosnu mirovinu nastavi raditi, dobiti će i takozvanu bonifikaciju. Ovo znači da će biti nagrađena za svaki dodatni mjesec s ukupno 0,34% većom mirovinom. Ovo znači da se zarada može povećati za maksimalnih 20,4 % ako žena nastavi raditi do 67 godine života i ako iza sebe ima najmanje 35 godina radnog staža. Pojednostavljeno, mirovina će biti veća što žena dulje radi i što više staža ona ima.

Mirovina i odlazak u starosnu mirovinu kao dugogodišnji osiguranik

Ukoliko žena ima puno radnog staža, ona ne mora čekati uvjete za starosnu mirovinu, već može pristupiti prijevremenoj mirovini. No, postoji i opcija starosne mirovine za sve one dugogodišnje osiguranike. Pravo na ovaj tip mirovine ostvaruju žene koje su navršile 60 godina života i imaju 41 godinu staža kod osiguranja. U ovu 41 godinu staža ubrajat će se staž osiguranja prema efektivnom i stvarnom trajanju. Potrebno je naglasiti kako pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika nikako ne može postići osiguranik koji ne ispunjava sve uvjete za odlazak u redovitu starosnu mirovinu.

Što odabrati? Mirovina svakako nije laka odluka, osobito ako ste svjesni da vam novac od nje neće biti dovoljan za život. Nažalost, mnogi umirovljenici su suočeni s minimalnim mirovinama koje jedva pokrivaju troškove života. Sve više su prisutni slučajevi gdje umirovljenici rade dodatne poslove od 4 sata, ili ne odlaze u mirovinu. Mirovina i njena pravila mijenjaju se iz godine u godinu, stoga je uvijek poželjno da se provjeravaju uvjeti umirovljenja prije nego se donese odluka.


Tagovi: