Tko ima pravo na dodatak na mirovinu od 27 posto

Tko ima pravo na dodatak na mirovinu od 27 posto

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:32
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Dodatak na mirovinu po novom modelu obiteljskih mirovina

Od početka ove godine u primjeni je novi Zakon o mirovinskom osiguranju kojim se propisuje novi model za obiteljske mirovine. Ovim modelom se nastoji povećati mirovine korisnicima mirovina ispatama dijela obiteljske mirovine uz postojeće prijevremene, starosne i invalidske mirovine. Mirovine su u Hrvatskoj izuzetno niske za preko 90% umirovljenika koji od svojih mirovina ne mogu preživjeti, a u dubokoj starosti više nisu sposobni raditi.

Vrlo je žalosno što mnogi umirovljenici koji su još uvijek fizički i psihički u mogućnosti raditi i dalje rade po četiri sata dnevno iako su službeno u mirovini, a najžalosnije je što mladi ljudi odlaze u inozemstvo u potrazi za poslom, te se mirovinski fond umjesto da puni, više prazni jer radna snaga nije dostatna za isplatu umirovljenika pa se već kod određivanja mirovine određuju vrlo niske mirovine. Upravo zbog toga vlast uvodi dodatak na mirovinu od 27 posto dijelu umirovljenika koji ostvaruju to pravo, te smatraju da je dodatak na mirovinu rješenje kojim će spasiti umirovljenike od životarenja.

Tko ima pravo na dodatak na mirovinu

Pravo na dodatak na mirovinu bez podnošenja zahtjeva imaju korisnici obiteljske mirovine već automatizmom će HZMO izračunati povećani iznos mirovine. osobe koje imaju navršene 65 godina i više a korisnici su obiteljske mirovine kao član obitelji uz korištenje prijevremene, starosne ili invalidske mirovine imaju pravo na dodatak na mirovinu pod uvjetom da su jedini korisnici obiteljske mirovine. Kada takvi umirovljenici upute zahtjev za isplatom dodatka, dobit će dopis od HZMO u kojem se trebaju odlučiti da li ostaju pri svojoj mirovini koju su ostvarili ili žele prijeći na obiteljsku mirovinu te tako ostvariti pravo na dodatak od 27 posto. Mnogim je umirovljenicima to začuđujuće jer su svoj status već riješili, no HZMO predlaže povoljniju varijantu za umirovljenika kako bi u konačnici dobio veću mirovinu.

Osobe koje su korisnici mirovine iz oba mirovinskog stupa imaju pravo na ovaj dodatak od 27 posto ako podnesu zahtjev HZMO što je i učinilo preko 13 tisuća umirovljenka i ovakvim načinom dobilo povišicu mirovine od 16,59 €. Nažalost ali našim umirovljenicima je tih 16,39 € veliki novac pogotovo za one koji imaju mirovine od 200 €.

Tko nije ostvario pravo na dodatak na mirovinu

Tko nema pravo na dodatak na mirovinu? Umirovljenici koji imaju iznad prosječne mirovine koji su rijetkost u našoj državi nemaju pravo na ovaj dodatak, a to pravo nemaju ni osobe koje ostvaruju pravo na mirovinu samo iz prvog mirovinskog stupa, odnosno međugeneracijske solidarnosti.

Naime, prilikom određivanja mirovine svaka osoba će od HZMO dobiti izračun kolika bi mu mirovina bila da mu se mirovina isplaćuje samo iz prvog stupa, ali i izračun mirovine iz oba stupa ako pripadaju generacijama kojima se uplaćivao drugi stup. Osobama kojima su pred kraj radnog vijeka tek počeo uplaćivati drugi stup svakako je povoljnje da mirovinu dobivaju iz prvog stupa i iznos iz drugog stupa presele u prvi stup. Međutim, osobama koje duži niz godina imaju uplate u drugi mirovinski stup možda se više i isplati dobivati mirovinu iz oba mirovinska stupa. Upravo osobe koje su se odlučile na isplatu iz prvom mirovinskog stupa s obzirom da imju druge oblike korekcije mirovina nemaju pravo na dodatak na mirovinu što je mnoge umirovljenike iznenadilo.


Tagovi: