Minimalac raste za 15%, no i dalje zaostajemo za Europom. Rekordno povećanje u zadnjih 15 godina.

Minimalac raste za 15%, no i dalje zaostajemo za Europom. Rekordno povećanje u zadnjih 15 godina.

Najveći porast još od 2008.

Minimalna plaća u Hrvatskoj dogodine će doživjeti značajan porast od 15 posto, što je najveći skok od 2008. godine. Ovo povećanje, iako dobrodošlo, pokrenulo je raspravu o tome koliko je to dovoljno i je li dovoljno za pristojan život radnika u ovoj zemlji. Minimalna neto plaća od iduće godine trebala bi biti veća za čak 94 eura i time bi iznosila 654 eura, dok bi se u bruto iznosu povećala sa sadašnjih 700 na 800 eura, no s obzirom na primanja u ostataku Europe, ovo baš i nije za pohvalu.

Podaci Eurostata pokazuju kako su od Hrvata gori jedino Mađari, Rumunji kojima je minimalac oko 600 eura, dok je u Bugarskoj oko 400 eura. Najveći minimalac u Europskoj uniji imaju radnici u Luksemburgu I to oko 2500 eura, dok u Njemačkoj on iznosi oko 2000 tisuće, a u Sloveniji 1200 eura bruto.

Povećanje minimalne plaće trebalo bi pomoći radnicima s nižim primanjima da lakše pokriju osnovne životne troškove, uključujući stanovanje, hranu i druge osnovne potrebe čije su cijene odletjele u nebo. Ovo je posebno važno u vrijeme kada su ekonomske nejednakosti postale gorući problem u mnogim društvima. No, unatoč ovom povećanju, mnogi smatraju da minimalna plaća još uvijek nije dovoljna. 

Visoki troškovi stanovanja i života često ostavljaju radnike s minimalnom plaćom pod pritiskom, a mnogi se suočavaju s poteškoćama u osiguravanju osnovnih potrepština za svoje obitelji. Osim toga, postoji zabrinutost zbog ekonomske neravnoteže zemlje.

Dok minimalna plaća raste, postoje drugi aspekti gospodarstva kojima je potrebno posvetiti pozornost, uključujući poboljšanje radnih uvjeta i stvaranje više mogućnosti za radnike da ostvare veće prihode. S obzirom na izazove s kojima se suočavaju radnici s minimalnom plaćom i društvo u cjelini, povećanje minimalne plaće korak je u pravom smjeru.

Međutim, mnogi se slažu da je potrebno više napora za stvaranje održivih uvjeta za radnike i smanjenje ekonomske nejednakosti.

Povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj za 15 posto pozitivan je pomak, ali još puno toga treba učiniti kako bi se popravila ekonomska situacija za sve građane.

Važno je da se vlasti i društvo angažiraju na stvaranju pravednijeg i prosperitetnijeg gospodarskog okruženja za sve. 


Tagovi: