Meditacija za zdravlje i opuštanje – zašto je dobro meditirati

Zanimljivosti

Meditacija za zdravlje i opuštanje - zašto je dobro meditirati

Što je meditacija

Meditacije su tehnike mentalnih i duhovnih vježbi kojima možemo probuditi svoju unutarnju svjesnost, one nas mogu smiriti, pomoći nam u boljem upravljanju emocijama, postizanju koncentracije, osjećaja zadovoljstva, uz pomoć meditacije djelujemo na osobni rast i kreativnost. Ako je pravilno izvodimo i na način koji nam odgovara meditacija nam jako može pomoći u otklanjanju stresa iz svakodnevnog života. Različite vrste meditacija pronalazimo u svim kulturama i religijama svijeta.

One pozitivno djeluju na naš um i tijelo, kao neki drevni lijek za bolesti modernoga doba, mogu značajno poboljšati kvalitetu našega života. Meditaciju ne smijemo povezivati s hipnozom ili kakvim magijama jer to ona nije. Također je ne trebamo smatrati samo vježbama ili tehnikom disanja jer ona može biti tehnika samospoznaje, kojom se postiže harmonija tijela, duha, emocija, razvija se osobnost, osjećaj sreće, poboljšava zdravlje. Meditacijom si možemo pomoći kod stanja anksioznosti, depresije, ljutnje, ljubomore, mržnje, zavisti i drugih stanja koja nas opterećuju kroz život.

Vrste meditacija

Postoji mnogo vrsta meditacija i meditativnih tehnika. Pomoću njih postižemo unutarnji mir, one pridonose boljem upravljanju emocijama, upoznavanju samog sebe. Meditacije vrlo dobro mogu pomoći kod anksioznosti, opuštanja, nesanice, poboljšavanja koncentracije, učenja, opažanja, pamćenja. Mogu poticajno djelovati na jačanje samopouzdanja, rješavanja loših navika i loših obrazaca ponašanja te može biti značajna u razvoju ličnosti. Broj ljudi koji meditiraju konstantno se povećava, a na internetu i u knjigama pronaći ćete puno informacija o dobrobiti koje čine meditacije.

Najveći broj popularnih meditacija ima korijene u budizmu, ali postoje i brojne hindu, kineske i naravno kršćanske meditacije. Kršćanske meditacije mogu biti npr. kontemplativna molitva, kontemplativno čitanje ili tihe meditacije („Sjedenje s Bogom”). Zatim su popularne osobito za početnike tzv. vođene meditacije. Budističke meditacije su: Zen meditacije, Vipassana, Metta meditacije i Mindfulness kao svojevrsna adaptacija budističke meditacije. Hindu meditacije (vedske i jogijske) jesu: mantra ili Om meditacije, transcendentalne meditacije i razne joga meditacije. Uz nabrojene tu su kineske meditacije i taoističke meditacije. Postoje posebno lijepe i vrijedne a jednostavne meditacije s afirmacijama.

Kako se izvodi meditacija

Za najveći broj meditacija i kvalitetno opuštanje kroz meditaciju ne trebaju neka određena oprema ili rekviziti. Potreban je miran i tih prostor, opuštajuće i ugodno mjesto za meditaciju. Po želji korisni su eventualno kakvi podsjetnici koji nas umiruju duhovno, kao što su to svijeće, cvijeće, eterična ulja, možda kakve lijepe nam fotografije, religijski simboli i sl. Položaj tijela najbolje da je sjedeći, u kojem su leđa, vrat i glava ravni a tijelo opušteno. Meditacije se mogu raditi u trajanju već od 10-15 minuta dnevno dok druge prema vlastitom izboru i sklonostima mogu trajati dulje.

U vrijeme meditiranja dobro je izolirati se od buke i izvora jake svjetlosti kako bi se mogli lakše fokusirati i da nas vanjski podražaji ne mogu ometati. Tako ćemo meditacijom postići svjesno promatranje misli i stanja u sadašnjem trenutku. Meditacijom možemo značajno utjecati na smanjenje stresa. Znanstveno su potvrđene brojne dobrobiti meditacije, a u medicini se neki oblici meditacija koriste kao psihoterapija.

Tagovi: