3 načina kako razviti kreativnost

Zanimljivosti

3 načina kako razviti kreativnost

Igra razigrava maštu, a iz mašte se razvija svaka kreativnost

Igra je najozbiljnija stvar na svijetu, to će vam posve ozbiljno tvrditi svako dijete. Igra je djeci od životne važnosti, a ni odrasli se ne bi smjeli nikada zaboraviti igrati. Igra razigrava maštu, a iz mašte se razvija svaka kreativnost, igra, mašta i inovativnost čine sveto trojstvo svakog stvaranja nečega novoga. Igra je slika života u kojoj se zaozbiljno postavljaju problemi i traže rješenja, a najbolje su one igre bez zadanih pravila koje imaju mnogo prostora za kreativne improvizacije.

Igra zadavanja problema i traženja rješenja je zabavnija odraslima, a slobodne igre pune asocijacija i improvizacija su zabavnije djeci. Psihologija sve rođeno iz mašte naziva vještinama, pa je tako i kreativnost svrstana u vještine. Dječje igre su pune spontanosti, a igre odraslih se bave otkrivanjem problema koji vape za rješenjem. U igri traženja rješenja je važno sebi dopustiti sva moguća rješenja, igra s različitim opcijama vas dovodi do najboljeg rješenja za vas.

Igranje uloga ili pogled iz druge perspektive također razvijaju kreativnost

Igranje mame i tate je sigurno najomiljenija igra svačijeg djetinjstva, a često uloge zamijene i roditelji s djetetom iz pedagoških razloga, da svom djetetu na zabavan način približe neke ozbiljne odgojne teme. Igranje uloga ili pogled iz druge perspektive također razvijaju kreativnost, pomalo dramski prikaz stvari ili situacija s kojima se djeca nose kroz igru uloga potiče i maštovitost i prihvaćanje stvarnosti. Sagledati neki problem ili situaciju iz svih mogućih kutova vam pomaže uočiti rješenja i značenja koja vam nekako promiču.

Sagledati na drugačiji način, znači promijeniti perspektivu, otvoriti novo okno percepcije, a nerijetko se igra uloga i promjena perspektive isprepletu, pa se nađete “u tuđim cipelama” i vrlo jasno shvatite kako se osoba pred vama osjeća i zašto. Drugi načini u promišljanju i analiziranju oslobađaju zauzdanu maštu i potiču kreativnost. Omiljena igra na temu što bi radili da nema nikakvih pravila niti ograničenja, a ni moranja, oslobađa kreativni um i vodi ga putevima fantastičnih izuma i inovacija.

Odvažite se biti drugačiji, originalni i tako dopustite sebi da izrazite kreativnost

Maštoviti pojedinci se rijetko kada “uklapaju” i nemaju ni želje ni potrebe za kompromisima i prilagođavanjima. Takvi pojedinci ne slijede trendove, oni stvaraju nove trendove, njima i njihovoj razigranoj mašti svijet je samo jedno beskrajno veliko igralište. Odvažite se biti drugačiji, originalni i tako dopustite sebi da izrazite kreativnost, usuditi se biti svoj i ne ovisiti o tuđem mišljenju je vrhunac slobode i originalnosti. Iako je možda teško izdvojiti se iz mase, isplati se.

Umjetnici, dizajneri, glazbenici, arhitekti, pjesnici, znanstvenici i ostali genijalci, svemu što rade daju svoj osobni pečat i potpis. Takvi genijalni pojedinci žive imaginacije dišu i postoje kroz svoju kreativnost. Žive po svome, sviđalo se to nekome ili ne, nikada ne odustaju od svojih snova i konvencionalni odnosi ih sputavaju i ograničavaju. Mnogi ih zbog toga proglase čudacima i neprilagođeni, ali oni ne daju da išta ometa njihovu zaigranu maštu. Često vode život osamljenika i plaćaju visoku cijenu za velika djela koja daruju svijetu.

Tagovi: