Kako se opustiti

Kako se opustiti

Kako se opustiti od briga i stresa aktivnostima

Svakodnevnica donosi brigu i stres koji su povezani s poslom, borbom za opstanak u financijskim vodama, brigom za zdravlje, brigom za djecu i roditelje koji su stari. Iako ne osjećamo da nas od jutra do navečer stres prati cijeli dan, koliko god ga nastojali ignorirali on je prisutan i čini loše našem organizmu, te trebamo naučiti kako se opustiti. Savjeti prijatelja i obitelji da se ne brinemo toliko puno i da će se sve na kraju riješiti prolaze nam kroz uši ali ih ne čujemo, a trebali bismo čuti te riječi.

Kako bi se riješili različitih razina stresa aktivnosti mogu pomoći da se mozak opusti kao što su šetnja s psom jer životinje svojom dragosti i zaigranosti nas mogu opustiti. Maženje s mačkama i igranje s mačkama vrlo učinkovito smanjuju hormone stresa i potiču lučenje oksitocina. Šetnje i hodanje, planinarenje ako vam to zdravstveno stanje dopušta, boravak u prirodi općenito očistit će vam glavu od briga i stresa jer zelenilo povoljno djeluje na ljude, a kisik hrani mozak. Vježbanje bilo u teretani ili nekim svojim tempom također je način kako se opustiti i zaboraviti brige.

Kako se opustiti meditacijom

Meditacija je savršen način kako se opustiti od briga i stresa koji se kumulira danima, tjednima, pa i duže. Prvo trebamo obratiti pažnju na to kako dišemo iako svi znamo disati, disanje koje je svjesno i duboko kroz trbuh predstavlja način kako se opustiti u kratko vrijeme. Tokom dana kada vam najviše odgovara odvojite desetak minuta samo za sebe u miru i tišini te dišite duboko na način da kada zrak izlazi ispustite sve što ste udahnuli, neka to disanje bude polako te u jednoj minuti može biti po šest udisaja i izdisaja.

Promatranje ribica u akvariju ili još bolje ribica u rijeci ili moru ako ste u prilici ili živite pored rijeke ili mora pomoći će vam da se vaše tijelo opusti, blizina vode opušta i smanjuje razinu stresa.

Slušanje glazbe je nešto što možemo odmah napraviti za sebe jer glazba utječe na amigdalu mozga koja je zadužena za reguliranje straha, ujedno glazba odvraća pažnju od boli, no dok slušate glazbu nemojte ništa drugo raditi.

Kako se opustiti hobijima

Hobiji su izuzetno korisni kada tražimo način kako se opustiti jer hobijima se bavimo jer to volimo. Hobi može biti bilo što što radimo rukama, čitamo knjige, sadimo vrt. Umjetnička ste duša i volite se izražavati slikanjem ili kipovima, iako niste vješti ne odustajte, upišite tečaj da naučite tehniku kako bi vaša umjetnička djela izgledala upravo onako kako ste si u glavi zamislili.

Uređivanje vrta, sadnja cvijeća ili povrća i voća idealno je za opuštanje jer zemlja u sebi sadrži mikroorganizme koji pozitivno djeluju na ljudsko tijelo te smanjuju aksioznost i depresivnost.

Volite pomagati drugima, uključite se u dobrovoljne udruge koje se organiziraju kako bi pomagale drugima kojima je potrebna pomoć. Osjećaj da ste nekome učinili dobro i donijeli sreću i osmjeh je zapravo oslobađanje hormona sreće, endorfina koji će vas riješiti brige i stresa. Postoji puno načina kako se opustiti, a vi trebate pronaći za sebe najbolji način opuštanja, možda će vam pomoći i malo tamne čokolade koja vas može opustiti u trenu.


Tagovi: