Molitva

Što je molitva i zašto molimo

Vjernicima je jako dobro znano što je molitva i čemu ona služi, iako ima skupine vjernika koji molitvu izgovaraju samo da bi je izgovorili i napravili pokoru bez da razumiju značenje riječi molitve i smisao molitve.

Molitva je način na koji se u svojoj vjeri obraćamo Svevišnjem i svecima, sveticama da nam pomognu ili da im zahvalimo na nekim trenucima u životu. Vjera je definirala točno određene riječi koje su izgovaraju u različitim vrstama molitvi. Najpoznatije dvije molitve koje svaki vjernik zna bez obzira ide li redovito na mise i u crkvu ili ne, Oče naš i Zdravo Marijo. Molitvom otvaramo svoje srce i dušu kad nam je teško zbog bolesti, djece, posla ili želimo zahvaliti na sretnim događajima koje su nam se desili.

Molitvom kad se molimo srcem i dušom predstavlja oblik meditacije jer u trenucima molitve zaboravljamo na sve materijalno oko sebe i postoji samo duhovno. Molitve, svaka od njih, bez obzira koji je cilj treba biti na duhovnoj razini jer na taj način čistimo svoju psihu i duhovni dio nas samih.

Kako i gdje se prakticira molitva

Kako se molimo ovisi od nas samih, također i gdje se molimo. Vjernici koji redovito odlaze na mise, mole se u crkvi, u katedrali, Mogu se moliti pred kapelicama ili seoskim križem ukoliko je crkva daleko da ne mogu do nje.

Moliti se možemo i na grobljima, kada posjećujemo grobove bližnjih preminulih. Također, molimo se na sprovodima, ali i na crkvenim vjenčanjima.

Moliti se možemo i u svom domu, molitva za stolom prije samog početka objeda je normalna u domovima vjernika i bez nje se ne započinje objed. Također, molitva pred spavanje se prakticira klečeći uz krevet prije nego se legne u krevet, jer u tim trenucima želimo zahvaliti na proteklom danu i svemu što imamo kako bismo mirno usnuli i bili spremni za nove izazove koji nosi sljedeći dan.

Moliti se možemo na svim svetim mjestima, svugdje uz križ Božji, jer Svevišnji je uvijek uz nas čak i kad ne mislimo na njega.

Molitva, kada se osjeća potreba za molitvom

Molitva nam pomaže da svoju tugu, bol, radost, suosjećanje, potragu za pomoći usmjerimo u nebo. Uvijek gledamo u nebo kada nam je potrebna duhovna pomoć. Svatko on nas je barem jednom u životu zazvao ime Božje tražeći pomoć bio ili ne bio vjernik.

Čovjek kada se nađe u nevolji, kada je bolestan ili kada je bolestan netko od najmilijih okrenut će se molitvi i tražiti pomoć od svetaca, od Boga, od Majke Božje. Kada sami ne možemo promijeniti situaciju tražimo pomoć više sile za koju vjerujemo da će nas uslišiti i pomoći nam. Molitva je način kako se možemo obratiti svecima i Svevišnjem za pomoć, kako možemo zahvaliti što nas je uslišao i pomogao, zahvaliti što su nam se u život dogodile lijepe stvari.

Potreba za molitvom se javlja u raznim životnim situacijama, ponekad je razlog samoća i potreba da se glasno izgovori nešto što osamljenu osobu muči. Ponekad je to način da se odvoji vrijeme za vlastiti razvoj duševnog stanja. Svatko od nas tko se moli jasno zna kada osjeća potrebu za molitvom otvorenog srca i otvorenog duha.

Tagovi: