Kako meditirati – osnove

Kako meditirati – osnove

Meditacija je stanje dubokog odmora

Meditiranje je jedna od najbolje istraženih tehnika relaksacije i opuštanja, a učinak na psihu i tijelo je potkrijepljen mnogim znanstvenim studijama i što je najvažnije može se naučiti. Dakle, meditacija je stanje dubokog odmora koje se postiže raznim tehnikama disanja, iako se najčešće primjenjuje takozvano "jogijsko disanje" u praksi meditiranja. Kada jedanput naučite meditirati na pravilan način imate u rukama besplatan antistres alat za cijeli život. Naravno, reultati ovise o redovitom meditiranju koje postaje vaš mali svakodnevni ritual.

Ima puno raznih vrsta meditacija, od transcendentalne meditacije (TM) koja je prva sigla na zapad na dalje. Neki su meditaciju naučili sami iz dostupne literature, na sreću većina se odluči učiti vođenu meditaciju, što je dobro, jer tako nauče pravilno meditirati i izbjegnu sve zamke rastresenosti ili pospanosti koje se redovito javljaju tijekom izvođenja vježbe meditacije. Učitelj meditacije vam pomaže da naučite kako umiriti um i tijelo, kako pravilno meditirati, da bi od meditacije dobili sve ono što ona može pružiti.

Meditacija i razne zablude o njoj

Iako vam meditiranje izgleda kao puko sjedenje i razmišljanje, nije tako jednostavno, a ne znači ni da je za meditiranje dovoljno samo isključiti ili ušutkati misli, za meditiranje je ipak potrebna određena disciplina. Meditacija i razne zablude o njoj dovode do toga da mnogi pokušaju meditirati i brzo odustanu. Nađite tiho i mirno mjesto u svom domu, ne morate sjediti u jogijskom položaju, ali leđa vam moraju biti uspravna dok izvodite vježbu meditacije i pazite na disanje.

Neki ljudi kada tek počnu meditirati trebaju neku točku na koju će se fokusirati, plamen svijeće, neku sliku ili neki drugi predmet. Fokus na disanje je jedan od najboljih fokusa jer ga možete koristiti gdje god se nađete, čak i na putovanjima. Kod meditacija koje izvodite sami možete koristiti jogijsko disanje (udah na nos, izdah na usta) ili normalno udahnite na nos, malo zdržite zrak i izdahnite ga opet na nos, ako je vaša pažnja usmjerena na disanje, misli će se same umiriti.

Vježbe meditacija mogu biti različite

Svjesno disanje nije nikakava prisila, to je samo obraćanje pažnje na udah i izdah. Vježbe disanja se često izvode bez meditacije iz zdravstvenih razloga i zbog bolje opskrbe mozga kisikom, čak i za bolje zaspivanje, dakle pomažu i kod nesanice. Vježbe meditacija mogu biti različite, ovisno o tome koju meditaciju želite prakticirati, ali ne smiju biti naporne ni prisilne i ne smiju predugo trajati. Sasvim je dovoljno izvoditi vježbu meditacije 10 - 20 minuta, naročito za početnike.

Meditacija se može izvoditi na zvuk, riječ, na Božje ime, zvuk OM je zvuk riječi AUM, ako vas to podsjeća na kršćanski AMEN, ne smeta. Ako vas mantre koje vam zada vaš učitelj podsjećaju na kršćanske litanije, niste daleko od istine, radi se o ponavljanju određenih zvukova, sve to prazni um meditanta, a to je prvi cilj meditacije, dalje slijedi opuštanje, otpuštanje i na kraju blaženo stanje potpune relaksacije i osjećaja kao da ste se istuširali iznutra.


Tagovi: