Monotipija kako se radi

Monotipija kako se radi

Monotipija je ustvari preslikavanje slike sa matrice

Grafike su otisci slika naslikanih na ravnoj podlozi na papir ili neki drugi materijal, dakle, monotipija je preslikavanje slike sa matrice koje se kao jedini otisak koristi za unikatni izgled predmeta na koji ih otiskujete. Na ravnoj podlozi koja može biti plastična, keramička, metalna ili od bilo kojeg drugog materijala koji ne upija boju naslikate sliku koju želite prenijeti na neku drugu ravnu površinu kao jedinstven otisak i ta oslikana matrica je polazište za vaš originalni otisak.Monotipija se oslikava na ravnoj glatkoj strani podloge bojama koje se sporo suše, obično temperama u koje se doda kap glicerina da se sporije suše. Ako dodate previše glicerina boje će vam se razliti i slika rasplinuti, ako ga dodate premalo boja će se prebrzo sušiti i otisak će biti slab i fragmentaran. Potrebno je raditi brzo da bi na kraju otisak ispao lijep i precizan. Pošto medij na koji prenosite sliku upije svu boju, moguć je samo jedan otisak.

Monotipija je grafika koja to nije

U umjetničkim krugovima se već neko vrijeme vode rasprave treba li se ova likovna tehnika zvati grafikom, jer bit grafike je u više otisaka, ali samo otiskivanje ili preslikavanje slike s jedne podloge na novu jest otisak i zbog toga monotipija je grafika koja to nije, ali se zato i koristi za unikatne predmete. U ovoj likovnoj tehnici se može postići i efekt negativa ako se radi gustim namazima uljane boje koja se mjestimično odstrani špatulicom, pa su ta mjesta na otisku bijela.Ako želite da vaša monotipija visi kao slika na vašem zidu otisak ćete raditi na papir koji pažljivo namjestite i zagladite valjkom da upije svu boju sa slike na matrici, oprezno podignete papir i ostavite ga da se do kraja osuši. Svakako trebate paziti da otisak prenosite na glatku stranu papira ako želite vjerno prenešenu sliku. Za ovakav otisak radite jednostavne crteže i slike, koje možete brzo napraviti i otisnuti prije nego li se boja osuši.

Monotipija ukrašava i mijenja vaše uporabne predmete

Unikatni otisak daje originalan i nov izgled svemu što želite učiniti drugačijim i posebnim. On je poput jedinstvenog veza bojama na tekstilu, na majicama, na zavjesama, na torbama, na platnenim salvetama, na jastučnicama za ukrasne jastučiće, podmetačima. Monotipija ukrašava i mijenja vaše uporabne predmete, a tom tehnikom možete izrađivati i personalizirane poklone za svoju obitelj i za svoje prijatelje. Kod otiska na tekstilu slikajte na plastičnoj foliji koju možete lako prisloniti na napetu tekstilnu površinu da upije sve boje i cijelu sliku.Monotipija se na tekstil prenosi obrnutim postupkom od prenošenja na papir. Kada platno upije svu boju, maknite brzo foliju i pustite da se crtež potpuno osuši. Osušen predmet zapeglajte preko preko tanke krpe ili sa naopake strane (s naličja), tako da toplinom zafiksirate boju. Ako još niste vješti, eksperimentirajte sa starim, već ispranim majicama dok se ne izvještite. Sav potreban pribor, tempere, kistove, glicerin, prozirnu foliju možete kupiti u hoby art dućanima ili u najbližoj knjižari.Tagovi: