Kako napraviti jabučni ocat

Kako napraviti jabučni ocat

Možete napraviti jabučni ocat od samo tri jabuke za probu

Sve što moderni ljudi danas kupuju kao gotove industrijske proizvode, nekada su ljudi proizvodili sami za svoje kućanstvo. Tako kupujemo razne vrste octa, uključujući i onaj jabučni jer se preporučuje kao lijek i digestiv koji pomaže kod mršavljenja. No, ne morate ga kupovati, možete napraviti jabučni ocat od samo tri jabuke za probu, ako vam se svidi, kada ga potrošite, napravit ćete novu dozu u količini koju želite i kolka je potrebna vašem kućanstvu.

Iako jabučni ocat nijedna zdravstena institucija nije javno priznala kao lijek, zna se da odlično utječe na metabolizam, regulira probavu i opće čišćenje organizma, otapa masnoće u krvi i poboljšava rad bubrega, jetre i drugih organa. Zbog svog detoksikacijskog učinka smanjuje rizik od karcinoma. Dobro operite tri manje jabuke i narežite ih zajedno s korom na komade, pospite preko njih tri žlice šećera i prelijte s osam decilitara filtrirane vode tako da voda potpuno prekriva jabuke, zatvorite posudu i držite je 2 - 3 tjedna.

Znate li da jabučni ocat poboljšava koncentraciju i pamćenje

Nakon odstojanih jabuka potrebno je sadržaj posude procijediti, jabuke baciti, a tekućinu vratiti u istu posudu, ne trebate je prati. Djeluje blagotvorno kao hrana i kao lijek, ali, znate li da jabučni ocat poboljšava koncentraciju i pamćenje i da je u salatama najbolji izbor među različitim vrstama octa. Procijeđenu tekućinu opet zatvorite i držite je na toplom i tamnom mjestu mjesec do mjesec i pol dana, zapravo već nakon četiri tjedna možete isprobati stupanj kiselosti.

Ako je stupanj kiselosti zadovoljavajući, nalijte bistri dio u tamnu staklenu bocu, talog na dnu bacite i možete početi koristiti svoj prvi jabučni ocat koji ste sami uspjeli napraviti prvi put u životu. Obzirom da proces fermentacije traje dva do dva i pol mjeseca (oko 10 tjedana), možete odmah početi praviti novu količinu octa. Ako želite napraviti više jabučnog octa povećajte proporcionalno količini jabuka, šećera i filtrirane vode, dobit ćete dovoljnu količinu svog domaćeg jabučnog octa, da ćete poneku bocu moći i pokloniti.

Jabučni ocat od mljevenih ili drobljenih jabuka

Nekada su se jabuke drobile drvenom stupom, mljele ili jednostavno ribale, ako ste radili s manjom količinom jabuka, tako mljevene su morale odstajati u bačvi pokrivenoj prozirnom krpom. Nakon prvog vrenja jabuke se stavljaju u drvene preše koja sistemom pritezanja odozgor tlači jabuke i sok iz njih se cijedi u drugu posudu prolazeći kroz cjedilo postavljeno na nju. Jabučni ocat od mljevenih ili drobljenih jabuka prolazi malo duži proces, naime i procijeđeni sok nastavlja vrenje.

Vrenje ili fermentacija će se brže odvijati ako sok dobiva zraka, dakle, opet ga treba prekriti prozračnom čistom krpom. Sok se prvo pretvata u vino, a tek procesom octenja polako postaje jabučni ocat, a taj proces može trajati i do šest mjeseci. Octenje pospješuje gljiva koja se stvara na površini posude, a onda potone, a kod pretakanja octa u čiste tamne boce ta gljiva se dobro opere i u čistu teglu spremi za slijedeću rundu pravljenja octa.


Tagovi: