Rose vino kako se pravi

Rose vino kako se pravi

Kako se dobiva Rose vino?

Rose sorta vina može se opisati kao vino koje sadrži dio boje ljuske od grožđa (pokožice), ali ne i u dovoljnoj mjeri da bi se nazivalo crnim vinom. Ova vrsta vina možda je i najstarija poznatija vrsta jer je metoda proizvodnje najjednostavnija. Ružičasta boja ovoga vina varirat će ovisno od sorte grožđa i načina proizvodnje, što znači da boja može varirati od ljubičaste, blijedo narandčaste do roze. Kako se dobiva Rose vino? Nakon ruče berbe, ovo vino se najčešće gnječilo sa stopalima ili krpama kako bi se dobio poseban oblik pigmentiranog soka. Danas se Rose vino pravi na tri osnovna načina:

Metodom maceracije - Koristi se u većim vinskim regionima. Crveno vino se ostavlja na "odmor" ili se ono macerira u soku u određenom vremenu nakon čega postaje ružičaste boje. Bled metoda - U prvim satima proizvodnje crvenog vina dolazi do takozvanog krvarenja djela soka koji će se pritom ocijediti i odvojiti u posebnu posudu za proizvodnju navedenog vina. Ovom metom će vino dobiti svoju prepoznatljivu boju, ali će zadržati i intenzitet okusa od crvenog vina. Metoda miješanja - U bijelo vino dodat će otprilike 5 % crnog vina kako bi se dobila ružičasta boja.

Na koji način se poslužuje Rose vino?

Potrebno je naglasiti kako postoje razni tipovi Rose vina. Ova vina mogu biti slatka i suha. Na koji način se poslužuju Rose vina? Rose vino je poželjno hladiti te servirati na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva. Nakon kupnje vino je najbolje staviti u hladnjak kako bi se ohladilo do samoga posluživanja. Somelijeri osuđuju dodavanje leda u vino jer ono mijenja okus topljenjem. Rose vino može se piti uz mnoga jela, no njegove voćne note najbolje dolaze do izražaja uz slanu hranu ili začinjena jela. Kod nas se ovo vino najčešće ispija na roštiljima ili piknicima, hladno.

Slatka vrsta Rosea odlično će se složiti sa mesom s roštilja, aromatičnim sosovima i pečenjima. Suha vrsta Rosea odlično će se složiti sa salatama, povrćem, ribom i piletinom. Kakvu boju i okus bi trebalo imati navedeno vino? Boja bi trebala podsjećati na razvodnjeno crno vino, a okus bi trebao podsjećati na bijele sorte vina. Ukus će ovisiti od grožđa koje je korišteno u samoj proizvodnji. Ovo vino može nositi razne note kao i okuse - citrus, jagode, lubenica, maline. Mirisi mogu podsjećati na ljubičicu, ciklame ili ruže.

Kako odabrati kvalitetno Rose vino?

Rose vino nastaje mješavinama raznih sorti grožđa, a svaka vrsta Rose vina ima svoji specifičan okus. Kako odabrati kvalitetno Rose vino? Da bi izabrali najbolja Rose vina potrebno je obratiti pažnju na sortu crnog vina od kojeg je napravljeno. Navedenu informaciju pronaći ćete na etiketi proizvoda. Poželjno je da birate Rose prema crnom vinu kojeg volite. Nakon kupnje, poželjno je da bocu odmah stavite u hladnjak i da vino poslužite za vrijeme ili nakon obroka.

Idealna temperatura serviranja je između 10 i 15 stupnjeva. Ukoliko niste sigurni uz što ga poslužiti, imajte na umu da je ovo vino čest izbor za laganija i svježija jela, za malene zakuske i fingerfood. Koja sorta je najkvalitetnija? Rose vina danas proizvod mnogobrojni vinari diljem svijeta. Smatra se kako su francuska i talijanska Rose vina najbolja, no ono se može pronaći i u našem podneblju. Ovo alkoholno piće je mnogima omiljena sorta vina, no potrebno je naglasiti kako postoji na stotine proizvođača, što može otežati odluku. Za detaljnije savjete oko odabira uvijek možete pitati trgovca u vinariji koji će vam rado preporučiti dobru butelju.


Tagovi: