Kako se pravi gulaš

Kako se pravi gulaš

Najomiljenije jelo na žlicu je gulaš

U eri brze gotove hrane jela na žlicu poprimaju oblik žudnje, a koliko su zdravija ne trebamo ni govoriti. Najomiljenije jelo na žlicu je gulaš jer u njemu je uvijek kvalitetno meso, savršeno izdinstano povrće, dugo se krčka pa okusom budi nostalgiju na vremena kada se sporije živjelo i imalo vremena za okupljane obitelji za stolom svaki dan. Od mesa možete koristiti junetinu, snetinu, janjetinu, važno je da ga narežete na nešto veće komade kao i to kako ga pripremate.

Za gulaš koristite vratinu ili plećku, jer meso od buta može biti presuho i pretvrdo. U gulašu je dopušteno i kombinirati više vrsta mesa kao u "bosanskom loncu". Na kilogram mesa pripremite jednaku količinu luka, malo dimljene slanine (100 grama), dosta češnjaka (oko šest češnjeva, ovisno o veličini), barem dvije mrkve, pakiranje pasirane rajčice, mesni temeljac, žlicu do dvije mljevene začinske paprike, maslinovo ulje, peršin, lovorov list, sol, papar, ljuti feferoni ili čili papričice.

Gulaš se priprema određenim redosljedomdodavanja namirnica

Nema pripreme pravog gulaša nabrzaka iako je moguće, ali na račun kvalitete i okusa. Gulaš se priprema određeneim redosljedom dodavanja namirnica i postoje dva posve suprotna redosljeda starinski i nešto noviji. Na starinski način prvo se na ulju ili masti dinsta sitno nasjeckani luk i kad postane staklast dodaje se meso, krčkase sve zajedno od 10 - 15 minuta, pa se podlije čašom mesnog temeljca, i nastavi krčkati na laganoj vatri, začine dodajte nakon pola sata krčkanja.

U drugom redosljedu se meso za gulaš (ponekad i pobrašnjeno) najprije prepeče sa svih strana, da zadrži svoje sokove, zatim se dodaje luk, podlije po potrebi, pa onda svi začini, a pasirana rajčica na kraju. Postoji i opcija da se paprika i ostali začini utrljaju u meso prije pečenja jer tako meso postane ukusnije. Ovo jelo na žlicu ne spremate kada ste u žurbi, mora se krčkati najmanje dva sata na slaboj vatri da bi postigli vrhunski ukus, zbog kojeg mnogi dodaju u njega i čašu crnog vina.

S čime je najbolje poslužiti gulaš

Prilozi za svako jelo su važni, a s čime je najbolje poslužiti gulaš, pa, obično se poslužuje s krumpirom, s pireom od krumpira, njokima od krumpirovog tijesta, kuhanom tjesteninom, knedlama od kruha ili žemlji, niklicama od brašna i vode, žgancima, čak i s rižom iako se to rjeđe radi, ali uz ovo jelo ide obilje salate po izboru. Ako ste meso pobrašnili prije prženja morate tijekom kuhanja miješati da ne zagori, da se ne zalijepi za dno posude.

Postoji više vrsta gulaša, ali nisu sva jela koja se tako zovu ista i ne zaslužuju to ime. Postoji klasični, tradicionalni, starinski, domaći gulaš, pridružuju mu se lovački, vinski, koji se poslužuje na svadbama i obično najavljuje razlaz svatova, kao i inačice originalnih gulaša pojednih chefova ili zaljubljenika u gastronomiju i stalno smišljaju nove inačice starih tradicionalnih jela. Potrebno je odmaranje gulaša prije posluživanja, barem pola sata po završetku kuhanja da se svi uzburkani okusi sjedine.


Tagovi: