Kako glasi i što znači Arhimedov zakon

Kako glasi i što znači Arhimedov zakon

Tko je bio Arhimed i što znači Arhimedov zakon?

Arhimed je bio grčki fizičar koji je danas poznat kao jedan od najvećih matematičara u Starom vijeku. Arhimed je bio poznati matematičar te pronalazač koji je živio u doba antičke Grčke u koloniji zvanoj Sirakuzi. Kralj Sirakuze jednog je dana zamolio Arhimeda da mu kaže da li u zlatnoj kruni kralja ima i srebra. I dok bi mnogi rekli da ne, Arhimed je bio odlučan pronaći odgovor na navedeno pitanje. Što znači Arhimedov zakon? Navedeni zakon nastaje jednog dana kada je Arhimed ušao u kadu da se okupa.

Tijekom ulaska u kadu primijetio je kako se razina vode podigla i tada je došao do zanimljivog otkrića. Odlučan u namjeri da kralju odgovori na pitanje, Arhimed mjeri težinu krune, zatim mjeri težinu grumena zlata i srebra koji su približno iste težine kao i kruna. Krunu zatim spušta u vodu kako bi izmjerio koliko se razina vode digla, zatim isto čini s grumenom zlata. Uočivši vidnu razliku izmjerio je i razinu vode prilikom uranjanja grumena srebra, te došao do zaključka kako je kruna izrađena od oba materijala. Što znači Arhimedov zakon? Zakon specifične težine.

Kako glasi Arhimedov zakon?

Arhimedov zakon se opisuje kao zakon specifične težine. On nas uči sljedeće - svako tijelo koje će se uroniti u tekućinu biti će lakše za težinu istisnute tekućine. Što se ovdje događa? Hidrostatski tlak koji će djelovati s gornje strane nekog tijela je manji od hidrostatskog tlaka koji se nalazi s donje strane. Razlika između navedenih tlakova će rezultirati silom koja će određeno tijelo tjerati prema gore, što čini tijelo lakšim. Sila koja djeluje na određeno tijelo koje je uronjeno u tekućini se naziva uzgon.

Arhimedov zakon vezan za plutajuća tijela glasi: Kada će tijelo plutati na površini tekućine, njegova težina je jednaka težini tekućine koja je istisnuta onim dijelom tijela koji je ispod same razine tekućine. Iako je mnogima pokus s krunom iznimno smiješan jer se vjeruje da bi bilo teško izmjeriti sami porast istisnute vode radi malog volumena, teorija hidrostatskog tlaka je neosporiva.

Arhimedovo viđenje opisano je i u njegovoj raspravi zvana "O plutajućim tijelima" gdje detaljno opisuje svoji pokus i zaključivanja. Ovdje stoji kako je masa istisnute tekućine proporcionalna obujmu. Ovo znači ako bi dva tijela od iste mase ali raznog obujma uronili u tekućinu da bi tijelo s većim obujmom istisnulo više tekućine. Ovo tijelo trpi poveći uzgon i lakše je od tijela s manjem obujmom. Ovime je dokazano da tijelo s većim obujmom (kruna) ima manju gustoću (od srebra).

Što nas je naučio Arhimedov zakon?

Danas je Arhimedov zakon sastavni dio fizike. Zahvaljujući navedenom zakonu danas bolje razumijemo težinu, kao i kretanja. Važno je naglasiti kako Arhimedov zakon neće vrijediti samo za tekućinu, već i za plin. Svako tijelo u zraku/plinu isto gubi na težini kada je istisnuti zrak. Njegov zakon za plinove glasi: Svako određeno tijelo u zraku ili plinu postaje lakše za onoliko koliko je istisnut zrak ili plin. Zahvaljujući ovome matematičaru mi danas bolje razumijemo plivanje, letenje, stabilnost, težinu.

Važno je naglasiti kako Arhimed nije bio samo vrstan matematičar, on je za svog života bio i vješt graditelj. Za svojeg života izgradio je brojne sprave koje su kasnije korištene za rat. U bitci Rimljana i Sirakuza korišteni su katapulti koji su bili izrađeni sa strane Arhimeda. Arhimed je za svog života napisao brojne knjige o fizici, bavio se načelom poluge. Njegov život skončan je sa strane rimskog vojnika za osvajanja Sirakuze. Pošto je bio zaljubljenik u matematiku i geometriju, predaja govori kako kako su mu posljednje riječi bole "Nemojte dirati moje krugove".


Tagovi: