Kako je nastalo havajsko otočje

Kako je nastalo havajsko otočje

Gdje se nalazi Havajsko otočje?

Prije nego se pozabavimo temom kako je nastalo Havajsko otočje, važno je naglasiti ono osnovno o njima. Havajsko otočje ili Hawaii su arhipelag koji se sastoji od 8 glavnijih otoka koji su se smjesti u središnjem dijelu Tihog oceana, a nalaze se jugozapadno od SAD-a. Ovo otočje također pripada saveznoj državi Sjedinjenih Američkih Država i riječ je o najjužnijem dijelu SAD-a. Hawaii se sastoje od sljedećih glavnih otoka: Maui, Oahu, Lanai, Kauai, Niihau, Molokai, Kahoolawe i Veliki otok.

Najveći grad na otočju je Honolulu koji se nalazi na Oahu i predstavlja glavni grad. Ovo otočje je svakako poznato po izuzetnoj prirodnoj ljepoti, osobito po predivnim plažama i tropskoj klimi koja je odgovorna za bogat morski život. Otočje nudi razne zanimljive aktivnosti u obliku surfanja, planinarenja, ronjenja, posjeta vulkanima, šetnja nacionalnim parkovima. Havajska kultura je isto tako poznata po tradicionalnom hula plesu, ukulele glazbi i organskoj kuhinji. Hawaii danas imaju veoma važnu strategijsku, kulturnu i ekonomsku ulogu u navedenom dijelu Tihog oceana.

Kako je nastalo Havajsko otočje?

Pitate se kako je zapravo nastalo Havajsko otočje? Hawaii su nastali uz pomoć vulkanskih aktivnosti. Aktivnost vulkana tijekom milijun godina dovela je do eruptionskih procesa na samome morskom dnu i tako je došlo do stvaranja takozvane vulkanske planine ispod oceana. Formirani vulkani su se postepeno uzdizali iznad razine mora i tako su se formirali otoci. Najstariji otok koji se uzdigao je Kauai i on je prema procjenama znanstvenika nastao prije nešto više od 5 milijuna godina.

Otoci su se uzdizali ili stvarali u smjeru jugoistoka, što znači da je Veliku otok najmlađi u ovome otočju i njegov vulkan je i dalje aktivan. Kako je nastalo Havajsko otočje? Formiranje ovoga otočja je zapravo rezultat pomicanja tektonskih ploča u podvodnim magmatskim hotspotovima. Ovdje je došlo do uzdizanja magme kroz nastale pukotine u litosferi i tako je nastao vulkanski otočni lančani niz. Pacifička ploča je postepeno klizila preko navedenog magmatskog hotspota i to je dovelo do stvaranja vulkana koji su odgovorni za nastanak ovoga otočja.

Kada je Havajsko otočje postalo država?

Sada kada znamo kako je nastalo Havajsko otočje, važno je odgovoriti na pitanje kada je ono postalo država? Hawaii su postali savezna država SAD-a 21.8.1959 godine. Postupak ulaska Hawaija u SAD bio je svakako višegodišnji proces koji je krenuo već u sredini 20. stoljeća. Prvi korak koji se morao napraviti prema pridruživanju SAD-u bio je Zakon o organizaciji na Hawajima, što je značilo da je bilo potrebno uspostaviti teritorijalnu vladu na otoku i dodijeliti američko državljanstvo stanovnicima.

Nakon drugog svjetskog rata Havajsko otočje postalo je strateški važno mjesto za SAD (vojna baza za Pacifičku regiju). Danas se Hawaii opisuju kao jedno od najvećih blaga SAD-a, što se može vidjeti prema brojnim turističkim posjetiteljima. Hawaii su danas dream destinacija mnogih, a sve zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i zanimljivim ponudama. Osobama koje planiraju posjetiti navedeno otočje preporučuje se da budu svjesne mogućnosti potresa ili tsunamija te da se dobro pripreme.


Tagovi: