Kako je nastao Veliki kanjon – Grand Canyon

Kako je nastao Veliki kanjon - Grand Canyon

Veliki kanjon je svjetsko čudo prirode

Grand Canyon ili Veliki kanjon svakako je jedan od najimpresivnijih svjetskih čuda prirode. Kako je nastao? Veliki kanjon nastao je uz pomoć raznih geoloških procesa koji su započeli još u doba dok je to područje bilo pod oceanom. S vremenom područje se lagano krenulo uzdizati, a rijeke su krenule oblikovati stijene i stvarati kanjone. Često se misli kako je navedeno područje nastalo prvenstveno radi erozije rijeke Colorado, no istina je da je ono nastalo i radi tektonskih pokreta i vulkanskih aktivnosti.

Tektonski pokreti omogućili su uzdizanje područja, dok su vulkanske erupcije stvorile slojeve raznih stijena koje su erodirane. Rijeka Colorado započela je eroziju stijena prije nešto više od 5 milijuna godina, i sami proces traje i dalje. Navedena erozija uzrokovala je razna udubljenja na kanjonu, kao i izbacivanje stijena iz vode. Grand Canyon danas je svakako jedinstveni primjer kako geološki procesi mogu oblikovati prirodu. Veličina i ljepota Grand Canyona danas je neusporediva, a sve zahvaljujući brojnim geološkim procesima koji su ga godinama stvarali. Ovaj kanjon je i dalje tema raznih prirodnih i geoloških proučavanja.

Veliki kanjon i rijeka Colorado

Kao što je navedeno, rijeka Colorado svakako ima značajnu ulogu u stvaranju Velikog kanjona. Rijeka Colorado je svojim dugotrajnim procesom same erozije stijena stvorila kanjon koji je pun raznih oblika i veličina. Erozija Colorado rijeke uzrokovala je dubljenje kanjona, no voda je također izbacivala i dodatne stijene i tako su nastali razno razni oblici u današnjem kanjonu. Rijeka također izbacuje i veće količine pijeska, mulja i kamenja, što i dalje uzrokuje eroziju stijena i stvaranje novih oblika među stijenama. Radi stvaranja raznih slojeva na stijenama, rijeka Colorado je omogućila znanstvenicima bolje razumijevanje procesa erozije.

Potrebno je navesti kako su razne poplave u kanjonu isto tako imale svoju ulogu u eroziji. Tijekom poplava rijeka bi se povećavala, što je doprinijelo većoj eroziji stijena. Veliki kanjon je svakako jedinstven i impresivan primjer utjecaja vode na stijene, ali i utjecaja rijeke na stvaranje raznih prirodnih ljepota. Veliki kanjon mnogima izgleda kao čaroban grad koji je sagrađen od stijena. Mnogi u ovome kanjonu pronalaze oblike hramova, lula, dvoraca, a sve zahvaljujući zanimljivim oblicima stijena.

Veliki kanjon i znanstvene teorije o njegovom nastanku

I dok je veoma lagano objasniti kako je Veliki kanjon nastao radi erozije rijeke Colorado i radi drugih geoloških procesa, znanstvene teorije su nešto složenije. Jedna znanstvena teorija tvrdi kako je Veliki kanjon nastao samo uz pomoć erozije rijeka, dok druga znanstvena teorija tvrdi kako je kanjon nastao radi uzdizanja uzrokovanog tektonskim pokretima. Određena istraživanja područja čak donose rezultate i o vulkanskoj aktivnosti na području Velikog kanjona. Teorija koja je po mnogima isto tako zanimljiva je ona da je kanjon nastao radi ledenjaka. Istraživanja Velikog kanjona i dalje traju, a sve u svrhu boljeg razumijevanja njegovog nastanka i evolucije.

Unatoč brojnim teorijama o nastanku, stručnjaci se slažu kako je Grand Canyon svakako jedinstven primjer određenih geoloških procesa koji su za rezultat oblikovali današnji kanjon. Iako je Grand Canyon nastao prije više od 5 milijuna godina, njegovo oblikovanje i dalje traje, i upravo zato je on tema brojnih znanstvenih istraživanja. Ovaj kanjon se danas rasprostire na impresivnih 4.926,66 km kvadratnih, i na mjestima je dubok do 1600 metara i 446 km širok. Kanjon je i dalje svakodnevno izložen utjecajima rijeke Colorado kao i njenim pritocima koji i dalje oblikuju izgled kanjona.


Tagovi: