Kako nebo dobiva plavu boju

Kako nebo dobiva plavu boju

Što je nebo?

Nebo je prostranstvo iznad Zemljine površine koje se proteže u svim smjerovima. To je dio atmosfere koji je vidljiv promatračima na Zemlji i obično se doživljava kao plavkasto ili plavo-zelenkasti prostor iznad horizonta. Sastoji se od zraka, oblaka, sunčeve svjetlosti i drugih elemenata atmosfere. Atmosfera Zemlje je složeni omotač plinova koji se sastoje od nekoliko slojeva, uključujući troposferu, stratosferu, mezosferu, termosferu i egzosferu. Nebo koje vidimo obično je dio troposfere, najnižeg sloja atmosfere, koji se proteže do oko 10 do 15 kilometara iznad površine Zemlje. On mijenja svoj izgled tijekom dana i noći, ovisno o položaju Sunca, oblačnosti i drugim atmosferskim uvjetima. Tijekom dana, obično je svijetlo plavo, ali može varirati od nijansi plave do svijetloplave ili gotovo bezbojne, ovisno o atmosferskim česticama i raspršenju svjetlosti. Tijekom sumraka i zalaska Sunca, on može poprimiti prekrasne nijanse narančaste, crvene i ljubičaste boje, dok tijekom noći postaje tamno ili crno te tada možemo vidjeti zvijezde, Mjesec i druga nebeska tijela.

Od čega se sastoji nebo?

Nebo se sastoji od atmosfere Zemlje, a to je složeni omotača plinova koji okružuje našu planetu Zemlju. Atmosfera je podijeljena u nekoliko slojeva, od kojih su najvažniji troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera i egzosfera. Troposfera je donji sloj atmosfere koji sadrži zrak koji je najbogatiji kisikom i dušikom, osnovnim sastojcima koji omogućavaju život na Zemlji. Također sadrži i razne druge čestice poput prašine, vodene pare i aerosola. Ove čestice zajedno s molekulama zraka sudjeluju u procesima poput raspršenja svjetlosti, što rezultira karakterističnom plavom bojom neba. Nebo također ima ​​oblake koji se formiraju kada se vodena para kondenzira u kapljice ili kristale leda. Ovisno o tipu i visini oblaka, oni mogu pridonijeti raznolikosti boja i tekstura neba. Osim toga, sastoji se i od Sunčeve svjetlosti koja prolazi kroz atmosferu. Ova svjetlost se lomi, reflektira i raspršuje dok prolazi kroz zrak, stvarajući različite boje, ovisno o kutu Sunca, atmosferskim uvjetima i drugim faktorima.

Zašto je nebo plave boje?

Nebo je plave boje zbog fenomena poznatog kao raspršenje svjetlosti. Kada Sunčeva svjetlost prolazi kroz atmosferu Zemlje, ona se sudara s česticama u atmosferi poput molekula zraka, čestica prašine i kapljica vode. Raspršenje svjetlosti je proces u kojem se svjetlost razbija na različite valne duljine kada prolazi kroz medij poput atmosfere. Kod raspršenja u atmosferi, plavi dijelovi svjetlosnog spektra (kratkovalni valovi) se raspršuju više od crvenih dijelova (dugovalni valovi). To je zbog toga što plava svjetlost ima kraću valnu duljinu i veću energiju od crvene svjetlosti. Kada Sunce stoji visoko na nebu, svjetlost prolazi kroz manji dio atmosfere prije nego što stigne do naših očiju na površini Zemlje. Budući da ima manje zraka za prolazak kroz njih, plavi se valovi više raspršuju prema svim smjerovima, što rezultira time da nebo izgleda plavo. Kada Sunce zalazi, svjetlost putuje kroz veći dio atmosfere prije nego što stigne do nas. To povećava raspršenje plavih valova, a crveni valovi postaju više vidljivi, što daje nebu narančastu ili crvenu boju tijekom zalaska Sunca. Iako atmosfera nije zapravo plava, većina svjetlosti koja dolazi od Sunca i prolazi kroz atmosferu ima tendenciju da se raspršuje prema plavoj boji, što rezultira plavim izgledom neba.


Tagovi: