Do kada se može plaćati u kunama

Do kada se može plaćati u kunama

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 04.12.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Da li je još moguće plaćanje u kunama?

Od 1. siječnja 2023 godine euro je postala službena valuta u Republici Hrvatskoj. U samom postupku uvođenja eura sudjelovali su svi - od tijela javnih vlasti kao i regulatora, banaka, poduzetnika i naposljetku građana. Iako je od početka 2023 godine euro službena valuta u Hrvatskoj, i dalje se postavljaju pitanja da li je još moguće plaćanje u kunama? Odgovor je ne. Dva tjedna nakon što se uveo euro, od 1.1 do 14.1 krenulo je razdoblje takozvanog dvojnog opticaja. Ovo je značilo da su svi građani (ukoliko plaćaju u gotovini) mogli platiti u kunama i eurima.

Ako bi građani plaćali u kunama, njihov vraćen iznos bio bi u eurima. U periodu do 31.1 svi korisnici raznih financijskih usluga dobivali su individualnu obavijest kako se provelo preračunavanje. Važno je napomenuti da od siječnja 2023 godine HNB će na tromjesečnoj razini objavljivati NRS za euri koji će se temeljiti na samom izračunavanju kamatne stope koja se mijenja. Iako plaćanje u kunama nije moguće od siječnja, tijekom cijele 2023 godine sve banke, poslovnice Fine i poslovnice Hrvatske pošte besplatno svim građanima zamijeniti preostale kune po tečaju eura.

Zašto je plaćanje u kunama onemogućeno?

Radi uvođenja nove valute u Republiku Hrvatsku plaćanje u kunama je onemogućeno od početka veljače 2023 godine. Da li je plaćanje u kunama trebalo biti omogućeno za vrijeme dvojnog iskazivanja cijena? Ne. Dvojno iskazivanje cijena koristi se prve godine nakon uvođenja eura kako bi se građani mogli bolje snaći pri kupnji namirnica i kako ne bi morali preračunavati. Uvođenjem eura, objavljeni su sljedeći planovi za 2023 godinu:

Veljača 2023, do kraja navedenog mjeseca ako su prije dana uvođenja eura u kreditnoj instituciji ili uniji, instituciji za platni promet ili elektronički novac određeni imatelji računa imali dva računa (kuna/euro), u roku od 60 dana mogli su bez naknade zatvoriti određeni račun ili prenijeti sredstva na jedan račun. Travanj 2023, HPB je odredio da od 1.4.2023 prestaje određivati takozvanu apoensku strukturu kod isplate euro novčanica na samim bankomatima. Lipanj 2023, do kraja ovoga mjeseca nalozi za plaćanje (uplatnice) na kojima je vidljiva valuta kune platit će se u eurima (prema iznosu koji je bio u kunama).

Što sada kada je plaćanje u kunama nemoguće?

Otkako je euro postao valuta u Hrvatskoj, krenulo je prikupljanje novčanica i kovanica u kunama. Plaćanje u kunama bilo je omogućeno prvih mjesec dana nakon uvođenja eura kako bi se što brže eliminirale i skupile novčanice i kovanice kuna koje neće više imati vrijednost. Do prosinca 2023 godine trajati će razdoblje takozvanog dvojnog iskazivanja cijena koje će pomoći građanima da se u potpunosti prilagode na vrijednost eura.

Isto tako, potrebno je naglasiti da se do kraja godine - 31.12.2023 godine bez ikakve naknade u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte mogu promijeniti zaostale kune u eure. Plaćanje u kunama onemogućeno je od početka godine. Da li ste obavezni vratiti kune? Građanima se preporučuje da sve kune zamjene u euro, no svakako da će ih mnogi zadržati. Iako će potpuna prilagodba građana na euro trajati puno više od godine, smatra se kako se čini sve kako bi period prilagođavanje što bezbolnije prošao.


Tagovi: