Što je sunčev sustav

Što je sunčev sustav

Što je Sunčev sustav i što sve nalazimo u njemu?

Sunčev sustav možemo opisati kao skup planeta koji kruže oko jedne glavne, središnje zvijezde. Danas je utvrđeno kako je Sunce staro otprilike 4,57 milijardi godina, a sama njegova pojava se dogodila zahvaljujući gravitacijskom komprimiranju oblaka plina i prašine. Što je sunčev sustav? Riječ je o sustavu koji se sastoji od naše zvijezde, točnije Sunca i svih ostalih planeta i stvari koje su vezane za njega u orbiti na određenoj udaljenosti.

Osam planeta je prisutno u Sunčevom sustavu, redom ih možemo nabrojati: Merkur je prvi planet najbliži suncu, slijedi Venera kao drugi planet po udaljenosti od sunca, naša Zemlja je treći planet, Mars četvrti planet po udaljenosti kojeg možemo vidjeti golim okom s Zemlje, Jupiter je peti planet po udaljenosti, Saturn šesti, Uran sedmi i najudaljeniji planet od sunca je Neptun. I dok je Pluton nekada pripadao navedenim planetima, njega se sad kategorizira kao patuljasti planet. U Sunčevom sustavu također nailazimo i na milijun asteroida i meteorita koji kruže u sustavu.

Smatra se kako većina zvijezda u našoj galaksiji ima svoje planete, najpoznatiji Mliječni put je tako samo jedna od tko zna koliko milijardi galaksija koje se nalaze u našem svemiru. Naš planet Zemlja je samo malena točka u cijelome svemiru. Na pitanje što je Sunčev sustav možemo odgovoriti kako je on sustav zvijezde Sunca koji oko sebe okuplja navedene planete i razna nebeska tijela.

Što je Sunčev sustav i što određuje njegovu veličinu?

Znamo definiciju za što je Sunčev sustav, no da li ste znali da se sami sustav proteže mnogo dalje od navedenih osam planeta? U Sunčev sustav danas također ubrajamo i Kuiperov pojas koji se nalazi iza Neptunove orbite. Kuiperov pojas možemo opisati kao pojas asteroida, iako je značajno veći. Sastoji se od raznih nebeskih tijela, točnije od ostataka još iz vremena kada se tek formirao naš Sunčev sustav.

Objekti koji se nalaze u navedenom pojasu su uglavnom sastavljeni od raznih stijena i metala, zaleđenih hlapljivih spojeva poput: Metana, amonijaka i vode. Navedeni pojas je danas dom patuljastim planetima. Navedeni pojas otkriven je 1992 godine, opisuje ga se kao dinamično aktivno područje koje je nastalo radi gibanja planeta Neptuna još prije 4,5 milijardi godina.

Na rubu Kuiperovog pojasa nalazimo na Ortonov oblak, njega možemo opisati kao ogromnu sfernu ljusku koja okružuje Sunčev sustav i na neki način utječe na to što je sunčev sustav. Navedeni oblak nikada nije izravno primijećen, postojanje se odredilo na temelju promatranja kometa i matematičkih modela. Što određuje veličinu Sunčevog sustava?

Kada pričamo u cijelom sustavu ne govorimo samo o Suncu kao središnjoj zvijezdi, njegova veličina se određuje na temelju svih prisutnih planeta i svemirskih tijela koja se nalaze u njegovom sustavu. Danas su znanstvenici utvrdili mnoge takozvane granične predjele Sunčevog sustava, no točna brojka koliko je zapravo širok Sunčev sustav i dalje ostaje misterij.

Znate li ove zanimljivosti vezane za što je Sunčev sustav?

Tijekom stoljeća istraživanja znanstvenici su pronašli odgovor na pitanje što je Sunčev sustav i što sve pronalazimo u njemu, no isto tako su otkrili i par zanimljivosti koje možda nisu poznate svakome. Naš Sunčev sustav je nastao po prilici prije 4,57milijardi godina, u utvrđivanju starosti sustava znanstvenicima je pomoglo razno kamenje koje je došlo na Zemlju s Mjeseca ili putem meteorita.

Sunčev sustav se danas sastoji od Sunca kao središta, planeta koji se nalaze unutar ali i van sustava, više od jednog mjeseca, raznih kometa i asteroida te ledenih tijela. Danas na pitanje što je Sunčev sustav odgovaramo da je ono sustav u kojemu se nalazi osam planeta, no u njemu se nalazi i nekoliko manjih, tzv. patuljastih planeta. I dok ne nabrajamo sve patuljaste planete u Sunčev sustav, oni su svakako dio njega.

Patuljaste planete možemo opisati kao planete koji imaju promjer od okvirno 3489 kilometara, naš najpoznatiji patuljasti planet je Pluton, a nakon njega dolaze Eris, Haumea, Makemake i Ceres. Naše planete u sustavu po sastavu dijelimo na stjenovite i plinovite, točnije 4 planeta koja su najbliža suncu su stjenovita, karakteriziraju ih kruta površina. 4 vanjska planeta su plinovita, karakterizira ih prisustvo plinova vodika i helija i imaju vrlo gustu atmosferu.

Određeni planeti u sustavu imaju oko sebe više prirodnih satelita, dok naša Zemlja ima samo jedan prirodni satelit, Mjesec. Naša Zemlja je treći planet od Sunca i kao takva posjeduje idealne uvjete za život. Ono što je svakako impresivno je da još dan danas postoje milijuni asteroida koji predstavljaju ostatke nekadašnje rane faze nastajanja Sunčevog sustava.

Znanstvenici također tvrde kako naš Sunčev sustav ima različite granične predjele, što znači da je teško odrediti njegovu stvarnu veličinu. Veličina Sunčevog sustava danas definiraju svi planeti koji se u njemu nalaze, točnije njihov promjer i promjer svih tijela koje nalazimo kako lutaju po sustavu. Sunčev sustav je dan danas još na neki način misterija kao i svemir generalno.


Tagovi: