Kako napraviti cvjetne gredice – Vrt pun boja od proljeća do jeseni

Kako napraviti cvjetne gredice - Vrt pun boja od proljeća do jeseni

Kreativno složene cvjetne gredice su umjetnost

Nije da je pokret engleskih vrtlara zarazio cijeli svijet, ali je sigurno doprinio popularizaciji vrtlarenja i širenju znanja o mnogim biljnim vrstama, a i širenju umijeća slaganja cvjetnih vrsta, tako da je sve oku ugodno i da cijele godine nešto cvjeta. Istina je, kreativno složene cvjetne gredice su umjetnost za koju je potrebno dosta znanja, inspiracije i truda, ali su rezultati čarobni. Cvijeće se slaže po vrstama, vremenu cvatnje, bojama i na stotiu drgih načina.

Sve počinje adekvatnom pripremom tla za cvjetne gredice, mudrim miješanjem jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka, slaganjem boja, a treba voditi računa i o visini biljaka. Ako formirate okrugle gredice, visoke biljke trebaju biti u središtu, okruživati ih trebaju sve niže i niže biljke, a uz rub mogu biti sasvim niske biljke od kojih neke funkcioniraju i kao pokrivači tla. Ako će gredica biti uz zid ili ogradu, visoke biljke su uz tu pozadinu, a niže sadite ispred njih, najniže opet uz rub gredice.

Planirajte cvjetne gredice prema suncu

Nekada su naši stari sadili cvijeće među povrćem, što je bilo dobro za cjelokupni vrt jer cvijeće privlači oprašivače, pa je vrt bujao i bio šaren i lijep. Ipak su naše bake imale uvijek i jedan, makar i malen, zaseban cvijetnjak u kojem je također bilo polutrajnica i trajnica i ljekovitih cvjetnica. Ako planirate zasebne cvijetnjake, planirajte cvjetne gredice prema suncu, jer neke biljke vole sunce, neke polusjenu, a neke se najbolje osjećaju u sjeni.

Ako kupujete sjemenje, lukovice, gomolje i presadnice cvijeća u rasadniku uvijek tražite i deklaraciju ili barem usmene informacije o pojedinim vrstama. Cvjetne gredice nikada ne treba pretrpati, ali trebaju biti lijepo popunjene vrstama koje cvjetaju jedne za drugima ili naizmjenično, tako da je cvijetnjak cijelu godinu privlačan i šaren. Ako cvijeće uzgajate iz sjemena, posijte ga u klijalištu iz kojeg ćete na gredicu prenije samo najljepše i najsnažnije biljčice, isto vrijedi i za kupnju presadnica, kupujte snažne i zdrave biljke.

Napravite plan svoje cvjetne gredice na papiru

Nemojte saditi nasumično svoje biljke, dobit ćete kaotičan izgled koji se ni vama neće svidjeti. Uzmite flomastere, pastele ili drvene bojice i napravite plan svoje cvjetne gredice na papiru i pri sadnji se držite tog plana. Razmaci sadnje ovise o vrstama biljaka, jer neke vrste trebaju više mjesta i brzo se razrastu i rašire. Patuljasto drveće i grmolike biljke se moraju uklopiti u vaš plan, a štrčati iz gredice i narušavati njezin sklad i ljepotu.

Zanimljive cvjetne gredice uključuju oblike gredica, broj biljnih vrsta, količinu boja, čak i veličine cvjetova. Održavanje cvjetnih gredica nije zahtjevno ako ga radite redovito, inače se biljke mogu oteti kontroli i one invazivnije mogu zagušiti one nježnije vrste. Vrtlarenje se uči, na internetu je dostupno jako puno informacija samo ih potražite. Početnici mogu griješiti, ali kažu mudri ljudi da se na greškama uči, a one se mogu dogoditi čak i iskusnim vrtlarima, svako putovanje počinje prvim korakom, a svaki cvjetnjak prvim posađenim cvijetom.


Tagovi: