Što je hijaluronska kiselina

Ljepota i zdravlje

Što je hijaluronska kiselina

Što je hijaluronska kiselina i zašto ju trebamo

Starenje ljudske kože složen je biološki proces, koji još nije u potpunosti shvaćen. Rezultat je dva biološki neovisna procesa. Prvo je suštinsko ili urođeno starenje, proces koji se ne može spriječiti i koji utječe na kožu na isti način kao što utječe na sve unutarnje organe. Drugo je vanjsko starenje, koje je rezultat izloženosti vanjskim čimbenicima, uglavnom ultraljubičastom (UV) zračenju, koje se naziva i fotostarenje. Na vlastito starenje kože utječu hormonalne promjene koje se javljaju s godinama, poput postupnog smanjenja proizvodnje spolnih hormona sredinom dvadesetih godina i smanjenja estrogena i progesterona povezanih s menopauzom. Dobro je utvrđeno da nedostatak estrogena i androgena rezultira razgradnjom kolagena, suhoćom, gubitkom elastičnosti, atrofijom epiderme i naborom kože. A zato nam i jesu potrebni preparati pa tako i ono što je hijaluronska kiselina nam može pomoći pri obrani od starenja i isušene kože.

Starenje kože je multifaktorski proces koji se sastoji od dva različita i neovisna mehanizma: vlastitog i vanjskog starenja. Mladalačka koža zadržava turgor, elastičnost i podatnost, između ostalog i zbog visokog sadržaja vode. Svakodnevne vanjske ozljede, osim normalnog procesa starenja, uzrokuju i gubitak vlage. Ključna molekula koja sudjeluje u vlažnosti kože je hijaluronska kiselina (HA) koja ima jedinstveni kapacitet zadržavanja vode i jako je bitno znati što je hijaluronska kiselina.

Postoji više mjesta za kontrolu sinteze HA, taloženja, povezivanja i razgradnje stanica i proteina, što odražava složenost metabolizma HA. Enzimi koji sintetiziraju ili kataboliziraju HA i HA receptore odgovorne za mnoge funkcije HA sve su multigene obitelji s različitim obrascima ekspresije tkiva. Razumijevanje metabolizma HA u različitim slojevima kože i interakcija HA s drugim komponentama kože olakšat će sposobnost racionalnog moduliranja vlažnosti kože.

Što je hijaluronska kiselina i kome se preporučuje

Sastav hijaluronske kiseline neće iritirati kožu i neće izazivati akne ili alergijske reakcije na koži. Međutim, postoji mala vjerojatnost bilo kakvih štetnih nuspojava. Oni koji imaju suhu i / ili zreliju kožu najviše će imati koristi od korištenja hijaluronske kiseline. Kako starimo, naša tijela proizvode manje od toga, pa će lokalna zamjena hijaluronske kiseline najviše utjecati na nas koji smo u srednjim i starijim godinama. Hijaluronska kiselina u svom imenu ima riječ “kiselina”, ali nema razloga da osjetljivi tipovi kože lagano koračaju – to je sigurno za sve jer je bitno samo što je hijaluronska kiselina.

Nisu poznate nuspojave korištenja hijaluronske kiseline, jer se ona opet stvara u našim tijelima. Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom ako osjetite nuspojave od proizvoda koji ga sadrži – to bi moglo biti posljedica drugog aktivnog ili neaktivnog sastojka. U dermalnim filerima, što je hijaluronska kiselina kao gel-proizvod koji jednom ubrizgavanjem privlači vodu kako bi regenerirao volumen i stvorio izgubljenu strukturu. To zauzvrat pomaže u smanjenju ukupnog utonulog ili opuštenog izgleda lica i omekšava cjelokupni izgled linija i bora.

Što je hijaluronska kiselina i gdje ju sve možemo naći u svome tijelu

Što je hijaluronska kiselina? HA je široko rasprostranjen, od prokariotskih, do eukariotskih stanica. U ljudi je HA najzastupljeniji u koži, čineći 50% ukupnog HA tijela, staklastog tijela oka, pupkovine i sinovijalne tekućine, ali je prisutan i u svim tkivima i tekućinama tijela, poput kao koštana tkiva, srčani zalisci, pluća, aorta, prostata, tunica albuginea, kavernozna tijela i spongiosum korpusa penisa, utjeću i na povećanje usana. HA proizvode prvenstveno mezenhimske stanice, ali i druge vrste stanica.

Funkcije HA uključuju sljedeće: hidratacija, podmazivanje zglobova, kapacitet punjenja prostora i okvir kroz koji stanice migriraju. Sinteza onoga što je hijaluronska kiselina, povećava se tijekom ozljeda tkiva i zacjeljivanja rana, a HA regulira nekoliko aspekata popravljanja tkiva, uključujući aktivaciju upalnih stanica da pojačaju imunološki odgovor i odgovor na ozljede fibroblasta i epitelnih stanica. HA također pruža okvir za stvaranje krvnih žila i migraciju fibroblasta, koji mogu biti uključeni u progresiju tumora. Također je zabilježena korelacija razine HA na površini stanica i stanica raka s agresivnošću tumora.

Tagovi: