Što je aorta

Ljepota i zdravlje

Što je aorta

Što je aorta?

Glavna arterija u ljudskom tijelu koja nosi krv do organa nakon što napusti srce je aorta. Sva naša tkiva i organi dobivaju potrebnu krv iz aorte kroz arterije. Protok krvi kroz tijelo traje jednu minutu. Ova vena ima promjer od oko 2,5 cm u dijelu gdje napušta srce. Podijeljen je na 3 dijela, a to su uzlazni, luk aorte i silazni. Njezine glavne grane dijele se na prsnu i trbušnu aortu, a odvaja ih dijafragma. Uzlazna aorta odnosi se na put koji prolazi kroz gornji dio srca i grana se u dvije arterije, desnu koronarnu arteriju i lijevu koronarnu arteriju. Obje arterije odgovorne su za opskrbu srčanog mišića. Luk aorte nalazi se iza ascendentne aorte i ima tri grane, prva je brahiocefalna arterija, druga je lijeva zajednička karotidna arterija, a treća je lijeva subklavijalna arterija. Kada opisujemo torakalnu aortu, to je polovica descendentne aorte iznad dijafragme. Podijeljen je na dvije arterije koje su odgovorne za protok krvi u zdjelicu i donje udove.

Što je aorta i koje su bolesti aorte

Znajući što je aorta, vidjet ćemo koje su bolesti aorte i zašto su prilično zabrinjavajuće u svijetu. Mnoge kardiovaskularne bolesti su tihe ili slabo izražene kod osobe, zbog čega su potrebni periodični pregledi. Poznato je da je rana dijagnoza presudna kako bi se spriječilo pogoršanje i daljnje komplikacije, posebice kada je u pitanju aorta. Među tri glavna zdravstvena problema koji utječu na aortu su ateroskleroza, aneurizme aorte i disekcija aorte. Ateroskleroza može zahvatiti sve krvne žile u tijelu. Ateroskleroza je jedna od najčešćih kardiovaskularnih bolesti u društvu. Smatra se vrlo važnim problemom koji ugrožava život osobe. Najčešće zahvaća vene srca, a definira se kao otvrdnuće vena koje je posljedica stvaranja naslaga u arterijama koje dovode krv. Sjedilački način života, pušenje, pretilost, neadekvatna prehrana i visoki krvni tlak neki su od glavnih čimbenika rizika za razvoj ateroskleroze. Aneurizme aorte obično ne uzrokuju prethodne simptome, no ponekad se znakovi mogu osjetiti, primjerice kroz stalnu bol u trbuhu koja se širi prema struku. Ova degeneracija može biti posljedica infekcije, traume, aterosklerotske bolesti. Među čimbenicima rizika za razvoj aneurizme aorte su obiteljska anamneza, starija dob i muški spol. Disekcija aorte nastaje kada se unutarnja stijenka aorte odvoji od srednjeg sloja aorte. Osobe s disekcijom aorte mogu osjetiti iznenadnu i nesnošljivu bol u prsima ili leđima između lopatica. Disekcija aorte nosi visok rizik od iznenadne smrti.

Što je aorta i što se može učiniti da se zaštiti

Iako aorta ima čvrstu strukturu, može puknuti i biti smrtonosna. Naime, uzrok slabe aorte može biti gubitak elastičnosti aorte u starijoj dobi, genetske bolesti, pojačana kalcifikacija kao posljedica nakupljanja kolesterola u njezinoj unutarnjoj stijenci te hipertenzija. Ono što također može pridonijeti puknuću aorte su padovi, dizanje teških tereta, padovi i slično. Što se može učiniti da se zaštiti aorta? U cilju zaštite aorte, prepoznavanje simptoma bolesti i rana dijagnoza mogu smanjiti čimbenike rizika ili zaustaviti tijek bolesti. Osobe iz rizične skupine trebale bi redovito odlaziti na zdravstvene preglede. Oni s obiteljskom poviješću disekcije i aneurizme svakako bi trebali biti pregledani kod kardiovaskularnog kirurga. Neke genetske bolesti, hipertenzija, plućne bolesti, dijabetes su faktori rizika. U ovim stanjima nužna je redovita kontrola liječnika specijaliste. Osim toga, potrebno je pažljivo planirati proces liječenja u skladu s preporukama liječnika, ne prekidajući rutinske preglede za osobe s dijagnosticiranom aterosklerozom. Ako postoji genetska bolest, potrebno je redovito pratiti stanje bolesnika. Kako bi se izbjegle komplikacije, treba znati da prekomjerna tjelesna težina povećava i otežava kontrolu krvnog tlaka. Također je važno izbjegavati masnu, slanu hranu s visokim udjelom kolesterola.

Tagovi: