Bol u križima – uzroci i liječenje

Bol u križima – uzroci i liječenje

Bol u križima može imati različite uzroke

Pretjerivanje u fizičkom naprezanju, nepravilno držanje tijela, dugo stajanje ili sjedenje, prenapregnutost mišića i tetiva, degeneretavne promjene mišićno koštanog sustava, neke druge bolesti iz reumatskog ili autoimonog spektra ili rak kostiju, sve to može izazvati križobolju. Doista bol u križima može imati vrlo različite uzroke od uklještenja živca do lumboišijalgije, ali činjenica je da je to bolest modernog doba i da pogađa preko 80% svjetske populacije i najviše doznaka za biolovanje se ispiše upravo zbog križobolje.

Živimo i radimo sjedeći, skoro svi imamo nepravilno držanje tijela, nedovoljno se krećemo ili odemo u drugu krajnost manijakalnog vježbanja i bol u križima postaje neizbježna posljedica takvog života. Osobe koje rade teške fizičke poslove su druga kategorija koja najviše pati od bolova u donjem dijelu leđa, a sportaši i rekreativci su često žrtve sportskih ozljeda koje također pogađaju donji dio leđa. Ispada da je glavni razlog križobolje ili prevelika opuštenost ili prevelika napregnutost mišića, dok su u populaciji starijih osoba starenje i degenerativne promjene glavni uzroci.

Bol u križima može biti akutna ili kronična

Nisu sve križobolje iste, uvijek ovise o uzrocima i tako se i liječe, prema simptomima i pretragama nađenim uzrocima. Bol u križima može biti akutna ili kronična, akutna križobolja se pojavljuje naglo, traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, no, ako traje duže od tri mjeseca to se već smatra kroničnom križoboljom, a prepoznaje se i po tome što tu križobolju ne ublažavaju više ni lijekovi protiv bolova. Na križobolju velik utjecaj ima i tjelesna težina.

Mehanička bol u križima obuhvaća mišiće, zglobove, kosti i ligamente koji obavijaju ili okružuju kralježnicu. Radikularna križobolja se javlja zbog upaljenog korijena živca u kralježnici, a prenesena križobolja je refleksna bol od okolnih organa trbušne šupljine koji okružuju kralježnicu, poput urogenitalnih tegoba, menstrualnih tegoba kod žena, bolesti bubrega, tumora koji se mogu pojaviti i na kralješcima. Pretilost, neudobna odjeća, previsoke potpetice, ravna stopala, tjeskoba i stres, uz nedostatne tjelesne aktivnosti su samo neki od mogućih uzroka križobolje.

Bol u križima, simptomi, dijagnostika i liječenje

Simptomi križobolje su bolovi u donjem dijelu leđa, zakočenost, teško saginjanje i uspravljanje, bolovi se mogu spuštati u noge. Bol u križima, simptomi, dijagnostika i liječenje se mogu razlikovati od slučaja do slučaja. Prevencija je najbolje liječenje, treba raditi vježbe za jačanje trbušnih i leđnih mišića, pravilno sjediti, izbjegavati dizanje tereta i nositi udobnu obuću. Ako bol ne prolazi treba otići liječniku, na rendgen, ultrazvuk, CT, ili po potrebi i na MR i započeti liječenje.

Bol u križima ublažavaju lijekovi protiv bolova, antireumatici, kortikosteroidi. Pomažu oblozi, kreme, masti i gelovi protiv bolova, mirovanje po potrebi, nakon čega slijedi i fizikalna terapija. U najtežim slučajevima se preporučuje operacija, ali to uvijek ovisi o uzrocima križobolje i nalazima obavljenih pretraga. Bol ublažavaju topli oblozi, medicinska masaža, podvodna masaža, masaža ledom, grijanje ultraljubičastom ili infracrvenom lampom, elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvučna terapija, laserska terapija. Istezanje zgrčenih mišića i ostale propisane vježbe fizikalne terapije, no nisu sve vježbe za svakoga, treba slušati liječnika.


Tagovi: