Bol u laktu – uzroci, liječenje i vježbe

Bol u laktu – uzroci, liječenje i vježbe

Što sve boli kada vas muči bol u laktu

Zglob koji spaja nadlakticu i podlakticu, odnosno gornji i donji dio ruke se naziva lakat, a što sve boli kada vas muči bol u laktu ovisi o uzroku boli. Kao i kod ostalih većih zglobova možda vas bole prenapregnuti mišići i ligamenti koji obavijaju čašicu lakta, možda je u pitanju oštećenje tkiva, ruptura mišića, možda su nastale degenerativne promjene u zglobu, možda je u pitanju iščašenje lakta ili neka druga ozljeda od udarca ili pada.

Bol u laktu može nastati dok obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, bavite se sportom, hobijima, intenzivnim vježbanjem ili bilo čime drugim što zahtijeva kontinuirano ponavljanje nekih pokreta rukom koji omogućuju podizanje, bacanje, zamah i slične pokrete rukom. Pregibanje u zglobu lakta se naziva fleksija i ekstenzija ili pružanje, zahvaljujući dvoglavom mišiću pregibaču i troglavom mišiću pružaču. Lakat je podložan iščašenjima, frakturama, česta su prenaprezanja mišića i oštećenja ligamenata bicepsa i tricepsa a sindrom mehaničkih prenaprezanja je najučestaliji uzrok boli u laktu.

Bol u laktu i najčešći uzroci

Jasno da uzroci bolnog lakta mogu biti različiti od kojih su prijelomi i druge ozljede prilično česti. Bol u laktu i najčešći uzroci počinju s burzitisom kao posljedicom ponavljajućih radnji, ali može nastati i od ozljede ili infekcije. Teniski ili golferski lakat se manifestira boli koja se širi i podlakticom i nadlakticom, pa i šakom prilikom hvatanja ili rotacije. Uklještenje živca lakta, dislokacija zgloba lakta (kod sportaša), ozljede zbog snažnih zamaha i naglih pokreta kod bacanja nekih predmeta.

Bol u laktu mogu izazvati i stres frakture koje se sastoje od sitnih, mikropukotina u kostima koje osim boli mogu stvoriti i druge probleme. Među uzrocima je i osteoartritis, degenerativno oštećenje lakta, reumatoidni artritis jer upala vezivnog tkiva se manifestira i na zglobovima. I neke druge bolesti mogu biti uzrokom boli u laktu, kao osteonekroza ili avaskularna nekroza, giht, sistemski lupus erithematodes, a tek pregled, radiološka snimanja i fizikalni i laboratorijski testovi mogu dovesti do pravog uzroka, točne dijagnoze i ispravnog liječenja.

Kako se liječi bol u laktu

Fizikalna terapija propisuje čitav niz vježbi za oporavak bolnog lakta, s tim da morate prestati s aktivnostima koje su uzrokovale probleme. Kako se liječi bol u laktu, to također ovisi o uzrocima, pomažu hladni oblozi, od lijekova se preporučuju nesteroidniti antireumatici, trakaste ortoze ili kortikosteroid kod jakih upala. Artroskopija, ultrazvuk ili rendgen pokažu točan uzrok boli, pa je i liječenje efikasnije. Oštećenja tkiva se mogu liječiti matičnim stanicama, a ponekada se po potrebi daju i kortikosteroidi.

Ponekada je za bol u laktu potrebna i operacija koja se obavlja rutinski i možete ići isti dan kući i liječenje nastaviti u fizikalnoj terapiji. Svakako treba biti na bolovanju barem dva tjedna, a ako radite teže poslove, ne bi se trebali vraćati na posao 4 - 6 tjedana. Operacija karpalnog tunela se najčešće izvodi. S iščašenjem lakta morate kirurgu ortopedu. Kod ozljeda i prijeloma lakta, odmah idite u traumatološku bolnicu, na rendgen i na gipsanje radi imobilizacije.


Tagovi: