Bol u kuku – uzroci i liječenje

Bol u kuku – uzroci i liječenje

Bol u kuku uzrokuje prenapregnutost mišića ili degeneracija kostiju

Bolove u kukovima ili operacije kuka uglavnom povezujemo sa starenjem, ali nije to uvijek tako. Loptastu kuglu kuka u čašici drži stabilnom puno mišića kako bi ta kugla mogla odrađivati najviše pokreta u ljudskom tijelu. Bol u kuku uzrokuje prenapregnutost mišića ili degeneracija kostiju, mišići se češće prenaprežu u mlađoj populaciji, a progresivna degeneracija kostiju pogađa sredovoječne osobe i osobe na pragu ili u ranoj starosti, a bol se može osjećati u samom kuku ili oko kuka.

Zonu kuka čine zglob, hrskavica, mišići i ligamenti i sve te sastavnice su podložne trošenju, pucanju i propadanju, s tim da u mlađoj populaciji više stradaju mišići i ligamenti, a u starijih zglob kuka i hrskavica. Bol u kuku može biti posljedica artritisa koji uzrokuje upalu zgloba i oštećenje hrskavice, ali kuk može stradati i od okolnih dijelova, kralježnice, koljena jer će poremećaj u radu ovih organa dodatno opteretiti kukove, a među uzrocima su i uklještenje živca u slabinskom dijelu kralježnice.

Drugi mogući uzroci za bol u kuku

Za akutnu bol u kukovima su najčešće krive upaljene tetive kao posljedica preintenzivnog vježbanja, prvih par dana bol može biti vrlo jaka, a za nekoliko dana sve prolazi. Drugi mogući uzroci za bol u kuku su već spomenuti artritis, osteoartritis, trauma zgloba, infektivni artirtis, reumatoidni artritis, trohanterični bursitis, prijelomi kuka, osteonekroza, sindrom pucketanja kuka, druge vrste ozljeda kuka. I ako imate već osnovne bolesti koje mogu biti uzrok boli u kuku i liječite ih, morat ćete obaviti još pretraga.

Kada vas muči bol u kuku prvo liječnik obavi fizikalni pregled, zatim vas šalje na rendgen kuka, a po potrebi i na CT kuka ili MR kuka. Vjerojatno ćete trebati obaviti i krvne laboratorijske pretrage. Nakon prikupljenih nalaza ćete dobiti terapiju propisanim lijekovima i fizikalnu terapiju koju trebate provesti do kraja čak i kda bol nestane. Oni najteži slučajevi su kandidati za operaciju, a uz promjenu koljena, ugradnja umjetnog kuka je druga naijzvođenija vrsta operacija ove vrste.

Bol u kuku se često zamijeni sa lumboišijalgijom

Obzirom na nabrojane uzroke boli u kukovima treba spomenuti da se bol u kuku često zamijeni sa lumboišijalgijom, to je zato što se živac išijasa proteže preko zgloba kuka, ali bol se spušta niz nogu. Ukoliko vam liječnik predloži operaciju trebate znati da prva tri mjeseca nakon operacije bolovi mogu biti nesnosni, a i kada se ublaže možete ih osjećati i do godinu dana nakon operacije, što ovisi o općem zdravstvenom stanju i dobi operirane osobe.

Možda ćete doživotno osjećati ne baš bol u kuku, nego jednostavno osjećati taj kuk. Dobra strana je što će propadanje kuka biti zaustavljeno a zatečeno oštećenje će biti svedeno na minimum. Mlađi pacijenti se brže oporavljaju od operacija od starijih bolesnika, a i intenzitet i vrijeme trajanja boli se razlikuju u ove dvije skupine pacijenata. Budite strpljivi, držite se svih pravila rehabilitacije, jer se proces ozdravljenja ne može ubrzati, a možete ga usporiti ako se budete previše forsirali.


Tagovi: