Kako ostvariti pravo na toplice

Kako ostvariti pravo na toplice

Što je pravo na toplice?

U doba Rima, vojnici, bogataši i obični građani koristili su kupališta za odmor, liječenje i oporavak. Popularnost mineralnih voda kao blagotvornih za tijelo i um opadala je tijekom srednjeg vijeka, ali je ponovno doživjela procvat u 18. stoljeću, koji traje do danas. Jedno gotovo nepoznato selo u slavonskoj ravnici doživjelo je preobrazbu zahvaljujući slanoj, jodnoj vodi. Ovo selo, izvor nekadašnjeg Panonskog mora, privlačilo je ljude iz okolnih naselja i gradova koji su tražili ozdravljenje. Tu su nastale Bizovačke toplice. Prirodna mineralna voda iz Lipika potječe iz podzemlja, gdje je ostala netaknuta više od 35 000 godina. Ova voda, bogata otopljenim mineralima i zaštićena od svih zagađenja, bila je predmet istraživanja mnogih svjetskih znanstvenika. Sustav liječenja u toplicama s vremenom se znatno promijenio i modernizirao. Rehabilitacija u toplicama neophodna je za pacijente nakon operacije kralježnice ili moždanog udara. U ovom članku će se otkriti tko ima pravo na toplice kao dio procesa rehabilitacije, koji uvjeti moraju biti ispunjeni i koliko su dugačke liste čekanja. Osigurana osoba ima pravo na toplice i medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 21 dan. Kod kroničnih bolesti i stanja, odobrava se održavajuća rehabilitacija u trajanju do najviše 21 dan.

Tko ima pravo na toplice?

Preporuku za rehabilitaciju daje fizijatar nakon, na primjer, operacije ili moždanog udara. Fizijatar može direktno navesti toplice u koje se pacijent upućuje, ili će to odrediti HZZO. Nakon toga će liječnik opće medicine prepisati uputnicu povjerenstvu HZZO-a, koje će odlučiti oko odobrenja za medicinsku rehabilitaciju. Povjerenstvo će za vrijeme odlučivanja uzeti u obzir klinički status pacijenta, medicinsku dokumentaciju i pravni akt. Ostvarivanje pravo na toplice ovisi o tome nalazi li se pacijentova dijagnoza na HZZO-ovu Popisu bolesti i stanja za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije. Kad liječničko povjerenstvo odobri pravo na toplice, obiteljski liječnik uputi pacijenta da kontaktira ustanovu u koju je upućen, obavijesti ih o odobrenju i zatraži stavljanje na listu čekanja. Zatim će liječnik prepisati uputnicu za putni nalog i rehabilitaciju. Uputnica koja se tom prilikom izdaje je B1. U slučaju da HZZO ne odobri rehabilitaciju, onda se može izdati D1 uputnica za ambulanto liječenje i pregled fizijatara u toplicama. Na osnovi D1 uputnice, pacijenti imaju pravo na fizikalnu terapiju koja se ne naplaćuje, ali zato moraju sami pokriti troškove smještaja, putne troškove i hrane.

Kako se može ostvariti pravo na toplice?

HZZO odobrava pravo na toplice i rehabilitaciju prema medicinskim indikacijama, no ne određuje točnu ustanovu za liječenje, već to ovisi o dijagnozi osigurane osobe. Osigurana osoba ima pravo na troškove prijevoza ako se liječenje provodi u najbližoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružiti potrebnu rehabilitaciju. Odobravanje pravo na toplice je u nadležnosti HZZO-a. U slučaju odbitka, možete dobiti D1 uputnicu za liječenje u toplicama koja vrijedi godinu dana. Pregled fizijatara i propisane terapije su besplatni, dok se smještaj, hranu i put morate sami platiti. Prednosti liječenja u toplicama su mnogobrojne. Za pacijente koji se oporavljaju od ozljeda ili operacija, ili traže olakšanje od kroničnih problema mišićno-koštanog sustava, toplice nude najbolju fizikalnu terapiju za brz i kvalitetan oporavak. Toplice su posebno korisne za liječenje bolesti i ozljeda lokomotornog sustava, kožnih oboljenja poput psorijaze, metaboličkih bolesti, te problema gornjih dišnih puteva. Provodi se i fizikalna terapija za oboljenja i ozljede mišićno-koštanog sustava, ortopedske i posttraumatske uvjete, reumatske bolesti, te rehabilitacija kroničnih bolnih stanja i sportskih ozljeda.


Tagovi: