Amnioskopija (ASC) – kada, kako i zašto se izvodi

Amnioskopija (ASC) – kada, kako i zašto se izvodi

Amnioskopija se u trudnoći izvodi kada postoji rizik za plod

Ne moraju sve trudnice raditi ovaj pregled, ako je tijek trudnoće uredan nema ni potrebe, eventualno se radi pred kraj trudnoće, kada je grlić maternice već otvoren. Amnioskopija se u trudnoći izvodi kada postoji rizik za plod, obično kod prenesene trudnoće, obično kad je termin poroda osjetno prekoračen. Kod prenošenja poroda liječnik može ovaj neinvazivan i bezbolan pregled svaka dva dana da bi ako se plodna voda zamuti ili pozeleni mogao inducirati momentalni porod, da se beba ne otruje.

Plodna voda je bistra i bezbojna sve do 38 tjedna trudnoće, tada se beba počinje čistiti, koža joj se ljušti i voda postaje bjeličasta da bi u 40 tjednu bila već mliječno bijela, a neposredno prije poroda je mutno bijela. Amnioskopija se izvodi kada liječnik posumnja na zamućenje koje može biti od zelene do smeđe boje i znak je da je prva bebina stolica (mekonij) dospjela u plodnu vodu i zamutila je što ugrožava zdravlje ploda i liječnik požuruje porod.

Amnioskopija je pregled kojim se utvrđuje zrelost ili ugroženost ploda

Bebe koje se nagutaju ili udahnu mekonij iz zamućene plodne vode se mogu roditi sa mekonijskim aspiracijskim sindromom što im može začepiti dišne puteve, a liječnik odmah nakon poroda mora temeljito "usisati" bebina usta, nos i ždrijelo kako bi uklonio svaki trag mekonija. Amnioskopija je pregled kojim se utvrđuje zrelost ili ugroženost ploda i po potrebi indicira žurni porod da se smanje štete od zamućene plodne vode, a beba je od samog rođenja pod pojačanim nadzorom.

Amnioskopija se izvodi tek kada je grrlić maternice otvoren, veličina tubusa, cijevi amnioskopa ovisi o tome koliko je grlić maternice otvoren minimalno pola centimetra. Pregled je bezbolan, nalik običnom ginekološkom preledu, ali nekim ženama bude neugodan, pa i bolan, ali za zdravlje bebe i sretan porod taj pregled je kod 6 - 11% trudnoća nužan. Cijev amnioskopa je opremljena izvorom hladnog svjetla koje omogućuje pregled plodne vode kroz plodne ovoje. Sam pregled traje tek nekoliko minuta, žena mora ležati na leđima sa podignutim nogama.

Amnioskopija i neke rijetke komplikacije

Trudnice na svojim forumima razmjenjuju sva iskustva iz trudnoće, pa i iskustva sa pregledom plodne vode. Većina žena spominje bol, peckanje i curenje sukrvice nakon pregleda. No, amnioskopija i neke rijetke komplikacije se također spominju. Neke žene krvare nakon svakog pregleda, neke rode već nakon prve amnioskopije, sam pregled isprovocira porod. Nažalost, može se dogoditi i ruptura plodovih ovoja, ako ih se povrijedi tubusom prilikom pregleda, ali zahvaljujući ultrazvučnim pregledima to se vrlo rijetko događa.

Amnioskopija se radi na uputnicu preko HZZO-a ili u privatnim klinikama uz plaćanje, a izvodi se već dan nakon prekoračenja termina poroda. Liječnik kroz tubus vidi i stanje i količinu plodne vode, ali i položaj bebe pred porod. Naglasak je na boji plodne vode, gusto mliječna boja je znak skorog poroda, zelena ili smeđa znak prisutnosti mekonija, prve bebine stolice u plodnoj vodi što je za bebu opasno i zbog čega se pregled i radi da bi se ubrzao porod.


Tagovi: