Recesija – značenje, definicija što je

Financije

Recesija - značenje, definicija što je

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je recesija?

Sami pojam recesija se odnosi na određeni značajni pad, ili pad ekonomske aktivnosti. Možemo reći kako je sama riječ ekonomski pojam jer je usko vezana za njenu cjelinu tijekom nekog određenog razdoblja. Riječ dolazi od latinskom izraza “Recessio”, što u slobodnom prijevodu znači “Pad”. Kako se može ustanoviti pad recesije? Recesija se jednostavno mjeri po samome padu godišnje stope BDP-a, točnije Bruto domaćeg proizvoda tijekom određenog razdoblja. Stručnjaci nas uče da smo u recesiji onog trenutka kada gospodarstvo trpi pad svog prijašnjeg rasta. Recesiju možemo utvrditi kada se pad pojavljuje dva uzastopna tromjesečja.

Nakon što gospodarstvo uđe u proces recesije, onda može dosegnuti svoj maksimalni vrhunac gdje se ona pretvara u depresiju. Depresija će nastupiti kada će pad BDP-a iznositi 10% u godini, ili ako traje dulje od 3 godine. Navedeni pad nastupa kada samo gospodarstvo dosegne svoj maksimalni rast, a isto tako on završava kada gospodarstvo dođe do minimalne točke pada. Navedeni pad će se ponajviše odražavati na proces proizvodnje, zaposlenost radnika i realni dohodak od poslovanja. Recesije se u pravilu mogu pojaviti bilo kada i bilo gdje, mogu nastati naglo ili se razvijati postupno. Kada se ona pojavi u naglom obliku onda nastaje ekonomska kriza.

Recesija i njeni uzroci

Recesije mogu nastati zbog spajanja više određenih faktora u samoj ekonomskoj aktivnosti. Među njih možemo uvrstiti: Prekomjerna proizvodnja, ovdje dolazi do uvećane proizvodnje određene robe ili usluga koja je iznad kupovne sposobnosti šire javnosti. Smanjenje potrošnje, dolazi do manjka proizvoda određene robe ili usluga jer nastaje strah od recesije, što dovodi do toga da ljudi konzumiraju samo ono najpotrebnije. Nedostatak ulaganja kao i formiranja novog kapitala, mnogi investitori kao i poduzetnici zapravo zatvaraju radnje i odlaze kako bi zaštitili ostatak svojih sredstava.

Politička ili ekonomska korupcija, nastaju i razvijaju se nepravilne situacije koje utječu na upravljanje interesa i ekonomskim resursima. Da li je danas svijet u recesiji? Ekonomski stručnjaci tvrde da je recesija kao ekonomski pojam davno iza nas, i da je većina svijeta danas suočena sa zadnjom stavkom recesije, a to je ekonomska kriza. Zašto se razvila recesija i kako je došlo do sadašnje ekonomske krize? Ekonomska kriza je rezultat svih gore navedenih uzroka.

Recesija i njene posljedice

Sama ekonomska recesija djeluje kao određeni ciklus. Primjerice, zbog neke nastale situacije potrošači će trošiti samo ono najpotrebnije, što dovodi do smanjena potrošnje i manjka proizvodnje. Gledajući navedeni scenarij preko očiju određenih proizvođača ili tvrtki, njima ostaju zalihe koje se ne mogu prodati. Navedeno dovodi do urušavanja određenog poslovnog sektora ili djela, što znači opuštanje radnika i u mnogim scenarijima čak i zatvaranje tvrtke. Opuštanje radnika i zatvaranje firmi ne znači izlazak iz recesije, ono samo još više narušava tržite.

Mnogi poslodavci neće biti u mogućnosti otplatiti svoje zajmove, neki nemaju mogućnosti za uzimanje novih zajmova, što na kraju rezultira i svojevrsnom financijskom krizom. Isto tako, recesija se pojavljuje kada postoji pad u potražnji za određenim proizvodima ili uslugama. U ovome scenariju se susrećemo s prekomjernom ponudom, što može dovesti do nezainteresiranosti kupaca i događa se pad. Da li postoji način kako se može regulirati ponuda i potražnja kako ne bi dolazilo do recesije i ekonomske krize? Naravno. Stručnjaci tvrde da treba dobro obratiti pažnju na ponudu i potražnju, što je iznimno teško u današnjem svijetu kada i najmanja sitnica može utjecati na poslovanje.

Tagovi: