Kako se radi gulaš

Kako se radi gulaš

Juneći gulaš

Juneći gulaš je najbolje pripremati od junećeg vrata jer je juneći but previše vlaknast koji mu daje žilavost. Odabir pravog komada mesa je najvažnije da bi juneći gulaš bio ukusan a meso mekano da se topi u ustima. Druga važna stvar je rezanje luka, luk nikako nemojte stavljati u blender jer će mu blender iscijediti sve sokove i hranjive vrijednosti koje će ostati u blenderu, već luk režite na sitne komadiće nožem.

Luk gulašu daje slatkoću i gustoću, što više luka stavite to će vaše varivo biti ukusnije. Narežite ga na sitne komadiće i stavite na masnoću bilo ulje ili mast, malo posolite i dinstajte. Luk treba poprimiti staklastu prozirnu boju, nikako ne smije zagoriti ili posmeđiti stoga dok dinstate luk neprestano miješajte. Juneći vrat narežite na kockice srednje veličine, ne prevelike jer će se tada teže skuhati. Kocke mesa od 2,5 centimetra će biti savršene za vaše varivo i neće se trebati predugo kuhati.

Nakon što ste prodinstali luk ubacite meso te još malo prodinstajte prije nego ulijete vodu. S mesa nemojte odstraniti masnoću nego samo tetive. Za začine koristite crvenu papriku u prahu, vegetu i ne saboravite pod kraj kuhanja dodati ukusno bijelo vino koje će vašem jelu dati poseban okus.

Svinjski gulaš

Kada pripremate svinjski gulaš odabrat ćete svinjski but jer je kod svinjetine but najukusniji za pripremu gulaša. Također će vam trebati sitno narezani luk nožem, nikako u blenderu. No za svinjski gulaš će vam trebati i mrkva i krumpir. Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutove, a krumpir na manje kockice. Meso također treba narezati na kockice jednake veličine i očistite meso od žilica i tetiva.

Na masnoći dinstajte sitno narezani luk i mrkvu koje ste posolili otprilike pet minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje kako luk ne bi zagorio. Dodajte kockice mesa i pojačajte vatru, dinstajte dok meso ne pobijeli, pa dodajte crvene paprike u prahu i malo polijte s vodom kako bi mogli pirjati još pet minuta. Zatim dodajte vodu i koncentrat rajčice te neka se sve kuha na laganoj vatri pola sata. Nakon toga dodajte pripremljene kockice krumpira, te kuhajte još pola sata. Ukoliko je potrebno dodajte još vode ako je voda previše isparila. Na kraju ako je potrebno posolite varivo i dodajte malo papra.

Gulaš od divljači

Gulaš od divljači možete raditi od jedne vrste mesa, ali i više vrsta divljači. Najčešće se koriste jelen, srna, vepar ili divlja svinja. Za divljač je potrebno napraviti marinadu od povrća pa će vam trebati crveni luk, mrkva, korjen celera, češnjak, lovorov list, vinski ocat, malo sušenih borovnica i crno vino. Marinadu pripremate tako da povrče očistite i narežete te stavite kuhati u vodi u koju ćete dodati ocat i vino. Nakon što je marinada skuhana ostavite je da se ohladi, nakon što se ohladi stavite meso koje ste prethodno narezali na kockice i pazite da marinada pokrije svo meso i ostavite da se meso marinira preko noći.

Gulaš od divljači se obično priprema u kotliču na otvorenoj vatri u prirodi ili u vrtu. Za kuhanje gulaša će vam trebati još povrća, mrkve, crvenog luka, celera, lovorovog lista, pirea od rajčice, povrtnog temeljca, suhih šljiva, crnog vina, slatke mljevene paprike, ljute mljevene paprike, te malo svinjske masti i pancete. Meso prvo popržite na masnoći, pa ga izvadite i dodajte na pirjanje crveni luk i ostalo povrće dok povrće ne omekša. Nakon toga vratite meso u lonac, polijte povrtnim temeljcem i dodajte sve začine. Jelo neka se kuha 45 minuta na laganoj vatri pa dodajte crvene paprike, a ljutinu gulaša odredite sami jer možete dodati i čili papričice, za podlijevanje koristite još povrtnog temeljca te kuhajte još 45 minuta.


Tagovi: