Kako se radi riža

Kako se radi riža

Kako se kuha riža?

Riža danas pripada među najpopularnije namirnice na svijetu. U Azijskoj kuhinji rižu smatraju gotovo glavnom namirnicom, dok se u našim kuhinjama najčešće koristi kao prilog. Kuhanje riže trebalo bi se svrstavati pod osnove kuhanja, no njena priprema i nije najjednostavnija. Ako vam se često dogodi da je ona nedovoljno kuhana ili da je prekuhana, da je ljepljiva ili zagorena, tada sigurno činite određene pogreške. Kako se kuha riža? Rižu možemo pripremati na razne načine. Najčešće se sprema kao slaniji prilog, ili kao slatki desert na mlijeku.

Na što je potrebno obratiti pažnju kada se ona priprema? Na omjer vode - Omer između vode i riže mora biti 1: 5 do 2: 1, što znači da je riži potrebno duplo vode. No, navedeno ne vrijedi za svaku vrstu riže. Kuhanje u kvalitetnom suđu - Ova namirnica se ne bi smijela miješati tijekom kuhanja, stoga je najbolje investirati u kvalitetno suđe. Uvijek obratite pozornost na to da rižu kuhate u većem loncu kako bi se sva zrna jednako obradila. Kuhanje na slabijoj vatri - Rižu ne smijemo požurivati. Ona se najbolje kuha na laganijoj vatri. Ostali trikovi su: Posolite vodu u kojoj kuhate rižu, isperite rižu prije kuhanja.

Koja riža je najbolja za kuhanje?

Potrebno je naglasiti kako postoji više vrsta riža. Svaka vrsta ima svoje određene omjere te vrijeme kuhanja. Smjernice za kuhanje su sljedeće: Srednja zrna - Kuha se prema omjeru 1: 2, mora biti poklopljena, vrijeme kuhanja 20 minuta. Kratka zrna - Ispire se pod vodom prije kuhanja. Kuha se poklopljena do 15 minuta na laganoj vatri. Nakon kuhanja ostaviti poklopljenu da se dodatno popari. Smeđa - Kuha se dulje, 30 do 50 minuta, nakon čega se cijedi i dodatno popari.

Aromatična - Basmati ili Jasmin kuha se prema uputama proizvođača koje su navedene na pakiranju. Arborio - Kuha se u omjeru 1: 1.5. Riža se stavlja u hladnu vodu, nakon vrenja kuha se 20 minuta, poklopljena. Odmara se 10 minuta nakon kuhanja. Parboiled - Kuha se prema omjeru 1: 2.25 i u nju se stavlja maslac. Dodaje se u vodu, zatim se stavlja maslac i sve zajedno se kuha 20 minuta ispod poklopca. Odmara se 5 minuta nakon kuhanja. Di je najbolje pripremiti rižu? U loncu, mikrovalnoj ili pećnici? Preporučuje se da se priprema prema uputama proizvođača, iako možete pripremiti i na drugačije načine.

Kako se odabire riža za rižoto?

Da bi napravili najbolji i najkremastiji rižoto u pripremu morate uložiti malo truda. Kako se odabire riža za rižoto? Poželjno je da uvijek birate najbolji tip riže poput Arborio ili Carnaroli, radi boljeg kapaciteta upijanja tekućine. Prije pripreme rižota rižu je potrebno isprati, no ne i previše kako bi se dobila željena kremoznost. Prije kuhanja rižu će biti potrebno malo tostirati. Na tostiranu rižu ćete zatim dodati temeljac koji mora biti jako vruć.

Dodavanjem hladne tekućine možemo sniziti temperaturu kuhanja, što može rezultirati nejednakosti u kuhanju. Kada je riža kuhana u nju se dodaje kockica maslaca koja daje jednu finu mliječnu i kremastu aromu. U rižu sada možete umiješati druge sastojke po želji, i na taj način ste dobili pripremljen rižoto. Na ovaj način možete napraviti i sočnu rižu, što znači da će ona biti lijepo povezana i da se će savršeno slagati s umacima i mesom. Neovisno o načinu pripreme i posluživanju, potrebno je znati kako ova namirnica zahtjeva ozbiljniji pristup.


Tagovi: