Kako se radi šlag

Kako se radi šlag

Šlag od tučenog vrhnja

Šlag se koristi u različite svrhe, od sastojaka za priremu delikatesa i slastica, za ukrašavanje istih, kao dodatak kolačima, sladoledu, kesten pireu i još puno primjena. Kada izrađujete smjesu šlaga od tučenog slatkog vrhnja dobit ćete čvrstu i kremastu smjesu koju je potrebno ohladiti osim ako se odmah ne koristi kao sastojak za pripremu kolača.

Korištenje šlaga poznato je od davnina jer se obično konzmirao hladan kao samostalni desert uz dodatak neke arome poput vanilije i narezanog voća. A kao nadjev može poslužiti kod pravljenja običnih biskvita i pita, do raskošnih torti koji i možete ukrasiti šlagom. Kava sa šlagom ili vruća čokolada sa šlagom vaše je omiljeni topli napitak, a hladna smjesa šlaga topit će se s vrućom kavom ili čokoladom.

Slatko vrhnje trebate staviti u mikser i dobro izmiksati te će od njega nastati smjesa šlaga koja na kraju treba biti gusta i kremasta. Za upotrebu u kolačima možete ga koristiti odmah, no za ukrašavanje i konzumaciju kao dodatak potrebno je šlag ohladiti u hladnjaku barem 12 sati prije konzumacije.

Šlag od bjelanjaka

Šlag se može napraviti i od bjelanjaka, no većinom se takav šlag koristi kao smjesa za kolače. Ovisno koliko vam je potrebno šlaga od bjelanjaka toliko ćete bjelanjaka odvojiti od žumanjaka i mikserom miksati dok ne dobijete čvrstu smjesu.

Prvo trebate voditi računa da vam niti malo žutanjka ne upadne u odvojene bjelanjke, stoga koristite zasebnu posudicu kada odvajate žumanjke kako ne biste upropastili već odvojene bjelanjke. Samo jedna kap žumanjka onemogućit će da vaša smjesa šlaga bude kakva treba biti. Mikser i posuda u kojoj ćete miješati također trebaju biti čisti i ne smiju na sebi imati tragove žumanjaka ili nekih drugih sastojaka.

Kada odvajate bjelanjke jaja trebaju biti na sobnoj temperauri barem pola sata što će utjecati na volumen šlaga koji ćete izmiksati. Prvo miksajte na najmanjoj brzini, pa postepeno povećavajte brzinu svakih dvije minute. Ako želite možete dodati i malo slatkog vrhnja koje će dodatno učvrstiti smjesu šlaga. Nakon što se bjelanjci zapjene dodajte polako i šećer postepeno jer obično u recept stoji da se šlagu dodaje šećer.

Šlag od praha

Današnje doba nudi i kupovne varijante šlaga pa možete kupiti šlag u prahu koji ćete vode prema uputama koje pišu na vrećici. Ovakvu smjesu šlaga možete koristiti kao ukras, kao dodatak slasticama i toplim napitcima, ali i za pripremu kolača i slastica.

Prah koji se nalazi u vrećici svojim sadržajem već ima sve potrebno kako bi se izmiksala smjesa šlaga uz malo vode. U posudu za miješanje usipajte sadržaj iz vrećice, te postepeno miješajući dodavajte potrebnu količinu vode, te će se tokom miksanja prah šlaga otopiti u vodi. Miksanjem će se stvoriti šlag koji će biti čvrst i ako okrenete posudu za miksanje naopačke a smjesa šlaga ostane zalijepljena za posudu miksanje je gotovo.

Sve dok je smjesa vodenasta ne prestajete miksati, no miksanje traje kratko pa će vrlo brzo doći do svog slaga koji ćete koristiti uz voće, sladoled, kolače, kesten pire, kao dodatak kava sa šlagom, čokolada sa šlagom, te kao ukras za kolače i torte.


Tagovi: