Ledeni vjetar recept koji svima uspijeva

Ledeni vjetar recept koji svima uspijeva

Dolaze topli dani koje će divno osvježiti ledeni vjetar

Ovaj sezonski sočni kremasti kolač vole svi, mali i veliki. Iako ga zovu sezonskom ledenom tortom možete ga raditi u svakom godišnjem dobu, samo mijenjate vrstu voća koje ćete upotrijebiti u ovoj ledenoj slastici. Dolaze topli dani koje će divno osvježiti ledeni vjetar s jagodama ili marelicama. Možete koristiti breskve, maline, kupine, borovnice i drugo bobičasto voće uključujući i šumsko voće, zimi možete koristiti banane, kivi, naranče, mandarine, iako se neki drže isključivo jagoda, može i drugo voće.

Za ledeni vjetar trebate beze kore koje izradite od 9 bjelanjaka, 300 grama šećera, prstohvat soli i jedne žlice jabučnog octa. Za kremu trebate 9 žumanjaka, 4 žlice šećera, 3 vrećice vanilin šećera, 4 žlice oštrog brašna, 1 žlica gustina, 300 mililitara mlijeka, 1 maslac ili margarin, 500 mililitara slatkog vrhnja, 4 banane, 5 kivija, 500 grama jagoda i limunov sok. Ima dosta posla oko priprema ledenog vjetra, ali kada ga dobro ohladite i stavite na stol, začas nestane.

Ledeni vjetar mogu pripremiti i potpuni početnici

Zbog razvikanosti ove predivne ledene slastice mnogi se boje pokušati napraviti jer se boje da će samo upropastiti nabrojane sastojke. Ali ne brinite, ledeni vjetar mogu pripremiti i potpini početnici ako slijede upute o pripremi. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, dodajte šećer, sol i jabučni ocat miješajući dalje. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po nauljenom papiru za pečenje ili alufolije. Sušiti u zagrijanoj pećnici na 150°C sat vremena, ohladiti, odstraniti papir i prerezati na tri jednake plohe.

Kremu za ledeni vjetar možete pripremiti prvu. Žumanjke, šećer i vanilin šećer mutite do svijetlo žute boje, zatim uz miješanje postupno dodajte brašno, gustin i mlijeko. Dobivenu smjesu kuhajte na pari 10 - 15 minuta. Omekšan i izrađen maslac umiješajte u ohlađenu kremu. Voće narežite na ploškice, ako koristite banane provucite ih kroz limunov sok da ne potamne. Umutite šlag od slatkog vrhnja, krema neka bude ohlađena, ali na sobnoj temperaturi, nije je potrebo rashlađivati u frižideru.

Ledeni vjetar možete pripremati s dvije, tri ili više kora

Vodite računa da o slojevima, kora, vanilin krema, voće, šlag kora, jer broj kora određuje visinu vašeg kolača. Ledeni vjetar možete pripremati s dvije, tri ili više kora, a ako želite prvi put ga možete napraviti sa dvije kore, kolač će biti nešto niži i lakši za rezanje. Ledenu tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći i tek je drugi dan poslužiti. Izrada s tri kore je najučestalija, boje bijelih kora, žute kreme, obojanog voća i bijelog šlaga jesu poput valova vjetra.

Upravo zbog tih raznobojnih slojeva koji valovito naliježu jedan na drugi i sljubljuju se je ledeni vjetar i dobio svoje ime i naravno i zbog toga što se poslužuje dobro ohlađen. Kada potrošite sve kore (gornji sloj je vanilin žuta krema i voće), cijeli kolač premažite preostalom žutom kremom na koju nanosite preostali šlag, sve lijepo zagladite i ukrasite po želji, ako ste koristili bobičasto voće ukrasite cijelim bobicama izgledat će lijepo i ukusno.


Tagovi: