Kako pripremiti teleći but

Kako pripremiti teleći but

Kada želite jesti nešto sočno, ukusno i fino pripremite teleći but

Znamo da teletinu nailazimo uključenu čak i u neke dijete. Kada želite jesti nešto sočno, ukusno i fino pripremite teleći but, a možete ga pripremati na više načina i servirati uz sve zamislive priloge. Jasno, kupujete teletinu bez kosti, u komadu ako je želite peći, ako ćete pripremati teleće šnicle, zamolite svog mesara da ukloni žilice i da vam ih profesionalno i jednakomjerno nasiječe pri kupnji, za saftove je možete narezati sami prema želji i potrebi.

Teleći but je fino, lagano meso i ne morate ga zagušiti s previše raznovrsnih začina, pa ipak, ako ga pečete u komadu neki recepti predlažu i marinade sa začinima, no za teletinu je dovoljno da odstoji u marinadi tek dva sata, samo toliko da meso upije sve okuse i arome iz marinade. Rijetko ćete naići na recepte za pečenje teletine u komadu ispod pola kilograma težine, češće se peku komadi od kilograma na dalje, a često se peče cijeli but otkošten i dobro pripremljen za pečenje.

Pretvorite teleći but u teleće odreske i pripremajte ih na razne načine

Teletina na saft se može raditi od mesa izrezanog na kocke, ali i šnicli se mogu pripremati u sočnim saftovima. Pretvorite teleći but u teleće odreske i pripremajte ih na razne načine, slobodno eksperimentirajte. Za pola kilograma telećih odrezaka vam trebaju dvije glavice luka kojeg možete rezati na kolutove, sto grama maslaca i ulje, žlica brašna, svježe mljeveni bijeli papar, žličica soli, pola žličice slatke začinske paprike, dva decilitra vode, jedan decilitar bijelog vina i peršin.

Teleći but na saft se može raditi sa šampinjonima ili drugim vrstama gljiva, većina kuhara dodaje i ekstrakt od rajčice, a najčešće se poslužuje uz krumpir pire, ali i drugi prilozi poput domaćih njoka, riže ili tjestenine mu također odgovaraju. Neki kuhari ovakav saft dovršavaju vrhnjem za kuhanje, naročito kada ga rade u kombinaciji sa gljivama. Poneki kuhari će teleće saftove raditi sa obiljem korjenastog povrća koje se sitno nasjecka i dinsta s lukom, a prethodno zapečeni odresci se vrate u to povrće da se dogotove.

Ukusan i sočan teleći but pecite na nižoj temperaturi duže vremena

Pravila o pečenju ili kuhanju mesa su uvijek vezana uz težinu komada mesa koji pripremate, sat vremena na kilogram mesa, no vrijeme pripreme ovisi i o vrsti mesa, a teletina je kvalitetno, ali nježno meso. Ukusan i sočan teleći but pecite na nižoj temperaturi duže vremena, što znači malo sporije pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C i but koji je odstojao u marinadi stavite uvijek u zagrijanu pećnicu. Ako je težine od jednog kilograma, na toj srednjoj temperaturi ga pecite oko dva sata.

Marinadu napravite od maslinovog ulja, soli, papra, češnjaka, soka cijelog limuna, sitno nasjeckanog peršina i timijana i neka teleći but u njoj odstoji barem 10 minuta da se začini upiju prije nego što but stavite peći. Svaki kuhar ima neki svoj tajni dodatak, neki telećem pečenju dodaju senf, neki zarežu džepiće u komadu za pečenje u koje naguraju začine, korjenasto povrće, špek i komade suhog mesa, a neki istovremeno peko krumpir i povrće i meso položeno na vrhu.


Tagovi: