Kako se radi musaka

Kako se radi musaka

Musaka se radi od krumpira i mljevenog mesa

U turskoj kuhinji musaku predstavljaju kao tursko narodno jelo, no, čini se da je domovina musake ipak Grčka, odakle se raširila po cijelom Balkanu. Tradicionalno musaka se radi od krumpira i mljevenog mesa po izboru, no najčešće se koristi miješano mljeveno meso. Na sitno sjeckanom luku se prvo prodinsta faširano meso i stavi na stranu. Krumpir se obično kuha u ljusci, guli i reže na ploške, no, postoje i verzije sa sirovim ili zapečenim ploškama krumpira.

Da bi musaka lijepo i bogato izgledala, slaže se u nauljen lim red ploški krumpira, red faširanog mesa i tako redom dok ne potrošite sve sastojke, zadnji sloj treba biti od krumpira. U slojeve možete ubaciti paprike, neko drugo, čak i korjenasto povrće ili posip nekog sira ribanca ili listiće nekog topivog sira. Malo podlijte mesnim temeljcem i pecite na 200°C, pred kraj pečenja zalijte s dva do tri jaja razmućena u kiselom vrhnju, još malo zapecite i poslužite još toplo.

Musaka od tikvica i drugih vrsta povrća sa mljevenim mesom

Kod pripremanja musaake sa sirovim krumpirom, očišćen, opran i na ploške narezan krumpir posolite i začinite po volji (neki dodaju i crvenu papriku papar i druge začine), promiješajte sa začinima i tek onda počnite slagati musaku. Musaka od tikvica i drugih vrsta povrća sa mljevenim mesom se nešto kraće peče, jer je meso već prodinstano, a tikvice se brže ispeku. Pečenje uvijek dovršite preljevom razmućenih jaja i kiselog vrhnja i možete ju posuti ribanim sirom za hrskavu koricu.

Jednako se radi i musaka s tikvicama ili nekim drugim vrstama povrća. Musaku možete raditi i sa kuhanom otkoštenom piletinom, a musaku od patlidžana nazivaju i makedonskom musakom, kilogram patlidžana izrezanog na ploške morate kratko prepržiti sa svake strane, slažete zatim red patlidžana, red faširanog mesa, red nasjeckanih paprika i rajčica, pa opet meso, zadnji sloj neka budu patlidžani, poslužite je s kiselim mlijekom. Ako vam patlidžani nisu pustili vodu prije slaganja musake, među slojeve pospite krušne mrvice da je upije.

Musaka od raznih vrsta kobasica i ili kuhanih jaja

Jelo koje poznajemo kao francuski krumpir koji radimo često od vrlo različitih sastojaka (kada čistimo frižider) se slaže po principu slaganja musake. Zato se musaka od raznih vrsta kobasica i ili kuhanih jaja i naziva francuskom musakom. Osnova je krumpir sa izabranim začinima, za međuslojeve koristite tanko narezane kobasice, špek narezan na listiće, tvrdo kuhana jaja narezana na ploške ili ostatke kuhanog ili pečenog mesa. Ako volite pikantnije jače začinite ili koristite pikantnije kobasice.

Francuska musaka se također uvijek dovršava tako da je pred kraj pečenja zalijete umućenim jajima s kiselim vrhnjem. Pisanice koje ostanu od Uskrsa se obično i iskoriste za spravljanje francuske musake, dakle za musaku ne morate nužno imati faširano meso. Neki u francusku musaku dodaju u međuslojeve bešamel umak ili zgusnuti sos od rajčice. Posipanjem sirom ribancem ili nekim topivim sirom dobivate finu hrskavu koricu. Naravno da možete eksperimentirati i sa dodacima drugog povrća, francuski krumpir je što šareniji, to bolji i ukusniji.


Tagovi: