Kako se pravi pire krompir

Kako se pravi pire krompir

Pire krompir radite od bijelog brašnastog krompira

Mada se u pricipu pire može raditi od svih vrsta krompira, općeprihvaćeno mišljenje je da su crvene i roza sorte bolje za pečenje, krompir salatu, a bijele sorte su bolje za pire, za njoke, knedle i druga jela. Zato pire krompir radite od bijelog brašnastog krumpira, tako ga zovu u narodu jer njegov škrob ima brašnastu strukturu od koje nastaje najfiniji glatki, kremasti pire, koji se jede više kao poslastica, a ne kao tek neki običan pire.

Dakle ogulite i na krupnije komade narežite te bijele škrobaste krompire, ako ih narežete presitno, kuhani krompir će biti prevodenast ma koliko ga dobro ocijedili i utjecat će na kvalitetu pirea. Stavite krompir u hladnu posoljenu vodu, kuhajte oko 20 minuta od trenutka ključanja, a možete provjeriti i vilicom je li kuhan. Ocijedite krompir odmah kad je kuhan, protisnite ga kroz prešu za krumpir ili ga miksajte mikserom, uz lagano dodavanje vrućeg mlijeka, na kraju umiksajte kocku maslaca ili margarina i vaš najbolji pire krompir je za posluživanje.

Za najbolji pire krompir trik je u vrućem mlijeku i maslacu

Nemojte pogriješiti, miksajte krompir odmah dok je vruć, ohlađen će ispasti grudast i od najkvalitetnijeg krompira. Za najbolji pire krompir trik je u vrćem mlijeku i maslacu, ali brzom postupku izrade. Vruć kuhni krompir, vruće mlijeko i dodatak maslaca na kraju miksanja, može i margarin, neki dodaju punomasno kiselo vrhnje. Svakako provjerite je li dovoljno slan pire, možete dosoliti dok miksate kao i dodavati druge začine koje želite dodati, mnogi dodaju različite začine za promjenu okusa.

Za pire krompir je bolja gnječilica za krompir, bolji je i obični mikser s metlicama od štapnog miksera, jer kvaliteta miješanja uvelike utječe na struturu pirea koja treba na kraju biti kremasta i glatka. Maslac ili margarin također možete zagrijati kao i mlijeko, na taj način će lakše postići željenu strukturu. Ako kuhate krompir u ljusci ddok ga oglite donekle će se ohladiti i to će utjecati na dobivenu strukturu pirea, kuhanje u ljusci je dobro za krompir salatu i za restani krompir.

Kako se spravlja pire krompir različitih okusa

Ljudi vole eksperimentirati sa okusima, pa je važno navesti načine kako se spravlja pire krompir različitih okusa koji se mogu mijenjati već tijekom kuhanja krompira. Ako u vodu u kojoj se kuha krompir ubacite lovorov lis, krompir će upiti aromu lovora, ako ubacite češnjak krompir upiti miris češnjaka, ako ubacite bilo koju začinsku biljku krompir će upiti njihovu aromu. Kod miksanja pirea mlijeko možete i slatkim vrhnjem za kuhanje koje također možete zagrijati kao i mlijeko.

U pire krompir možete umjesto običnog maslaca dodati začinske maslace po izboru (sa češnjakom sa peršinom bosiljkom ružmarinom lavandom), to će također promijeniti okus i aromu pirea. Od začina u prahu možete dodati muškatni oraščić, koricu citrusa (limun, naranča ili limeta), malo kurkume, đumbira, hrena, par kapi limunovog soka. U sezoni od viška začinskog bilja možete sami napraviti svoj začinski maslac. Krompir pire možete miješati sa pireom od tikvica, bundeva, korabe, repe, rotkvica, a možete ga pomiješati sa bilo kojim sitno sjeckanim zelenim povrćem.


Tagovi: