Zečja usna – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Zečja usna - uzrok i liječenje

Što je zečja usna ili rascjep usne?

Zečja usna ili rascjep usne je danas četvrta najčešća urođena malformacija kao i rascjep nepca i prva najčešća malformacija na predjelu glave. Utvrđuje se kako će jedno od 650 novorođenih imati navedeni problem. Može biti patološka pojava ili kao dio 200 različitih simptoma sa ili bez navedenog rascjepa nepca. Tako je ne sindromska zečja usna sa ili bez pojave rascjepa nepca i do dva puta češća kod dječaka nego kod djevojčica.

Smatra se da je otprilike 75% zečjih usana unilateralno, točnije da se nalazi samo na jednoj strani usne, najčešće lijeve. Rascjep usne i nepca sa sobom nosi brojne poteškoće koje utječu na hranjenje, govor, sluh kao i dentalne poteškoće. Navedena pojava često vrši veliki pritisak na mentalno zdravlje, često utječe na samopouzdanje osobe.

Danas srećom postoje kirurške tehnike uz pomoću kojih se može ispraviti deformacija, no treba imati na umu da čak i sami kirurški proces može narušiti estetiku lica osobe. Prema provedenim zdravstvenim istraživanjima, rascjepi se povezuju s većim rizikom od nastanka različitih vrsta raka poput: Raka dojke, raka mozga ili debelog crijeva. Rizik se pojavljuje kod osobe koja ima navedenu pojavu kao i kod njegove obitelji.

Zečja usna uzrok i dijagnoza

Rascjep usne ili kako je u narodu poznatiji naziv zečja usna nastaje već tijekom razvoja samog embrija u trudnoći. Kod ispravnog razvoja lica potrebna je koordinacija mnogih složenih procesa koji se odvijaju u samom početku trudnoće. Malformacija usne ili nepca se krene događati negdje između 4 i 7 tjedna trudnoće i to greškom koja se događa pri spajanju i selidbi stanica.

Uzroci nastanka rascjepa usne nisu poznati, ali zna se kako neka djeca imaju rascjepe radi genetskih promjena. Današnja medicina smatra da rascjepi nastaju u kombinaciji s genetskim promjenama i drugih raznih čimbenika kao okoliš koji će utjecati na trudnicu i njenu trudnoću. Istraživanja pokazuju kako navedeni čimbenici povisuju rizik od nastanka zečje usne i rascjepa nepca: Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći, dijabetes kod majke, korištenje lijekova protiv epilepsije, prehrana majke.

Rascjep nepca se može i ne mora pojaviti skupa s zečjom usnom. Da li je zečja usna nasljedna? Stručnjaci kažu da je ona kombinacija genetike i okolišnih čimbenika, što znači da određene obitelji mogu nositi genetske predispozicije koje se mogu ili ne moraju spojiti s okolišnim čimbenicima. Dijagnoza se postavlja između 18 og i 21 og tjedna trudnoće na redovitom ultrazvučnom pregledu kod ginekologa. Rascjep nepca se ne može utvrditi, što znači da je on tek vidljiv nakon poroda.

Zečja usna liječenje i prognoza

Potrebno liječenje se može izvršiti pomoću operacije usana, točnije kirurškog procesa. Operacija se izvodi u prvim mjesecima djetetovog života pod općom anestezijom u trajanju od 3 sata. Kako dijete odrasta javljat će se nova potreba za kirurškim izmjenama. Cilj operacije je zatvoriti nastali rascjep i dobiti oblik simetričnih usana kako bi sve izgledalo što prirodnije.

Operacija pomaže da dijete bolje diše, bolje jede. Operirana zečja usna ostavlja ožiljak koji u većini slučajeva dobro zacjeljuje i minimalno se vidi. Koje su prognoze nakon operacije? Većina djece nakon navedene operacije će voditi normalni život i baviti se svakodnevnim aktivnostima bez ikakvim problema. Određeni postotak operirane djece može u kasnijem dobu kada su odrasli se susresti s dentalnim problemima koji se mogu riješiti s posjetom ortodontu.

Što ako se ne napravi operacija? U slučaju da roditelji ne žele operirati zečju usnu tada ona postaje dio života djeteta. Zečja usna se može popraviti i u kasnijem stadiju života, ali nažalost ostavit će više vidljivi ožiljak. Rascjep usne ili nepca je preporučljivo liječiti odmah kada se može kako bi dijete kasnije moglo voditi normalan život.

Tagovi: