Kako se radi balayage

Kako se radi balayage

Što je balayage?

Balayage je tehnika bojanja kose koja izvorno potječe iz Francuske, a samo ime dolazi iz francuske riječi "balayer", što prevedeno znači "pometati" ili "bojiti". Kod balayagea, boja se nanosi ručno bez upotrebe folija. Frizer ili stilist koristi slobodnu ruku kako bi boju nježno nanesao na kosu, posebno na vrhove i površinu kose. Glavna ideja je stvaranje postupnog prijelaza između tamnijih korijena i svjetlijih vrhova, dajući dojam kao da je kosa posvijetljena prirodno sunčevim zrakama. Prednost ove tehnike je u tome što se boja nanosi na strategijske dijelove kose, što rezultira prirodnim izgledom bez oštrih linija između boja. Osim toga, balayage je puno lakši za održavati jer ne zahtijeva česte posjete frizeru za popravke korijena kao kod tradicionalnog bojanja. Može se prilagoditi različitim bojama i tonovima kako bi se postigao željeni izgled, bilo da je u pitanju suptilan naglasak ili dramatičniji kontrast. Ova tehnika je popularna među onima koji traže prirodan i elegantan izgled kose s blagim ombre efektom.

Koja je razlika između balayage i ombre?

Balayage i ombre su dvije tehnike bojanja kose koje pružaju postupni prijelaz između tamnijih korijena i svjetlijih vrhova, no postoje ključne razlike između njih. Kod balayagea, boja se nanosi ručno bez upotrebe folija, koncentrirajući se na vrhove i gornje dijelove kose. S druge strane, kod ombre tehnike se boja nanosi na kosi pomoću folija kako bi se postigao postupni prijelaz između tamnijih korijena i svjetlijih vrhova te ima izraženije oštre linije između boja. Rezultat balayagea je prirodan izgled s postupnim prijelazom između boja. Ova tehnika stvara efekt kao da je kosa posvijetljena prirodno sunčevim zrakama. Ombre tehnika stvara izraženiji kontrast između tamnijih korijena i svjetlijih vrhova. Ombre ima jasnije definirane linije između boja. Balayage je relativno niska održavanje tehnika bojanja kose jer ne zahtijeva česte posjete frizeru za popravke korijena. Boja se nanosi na strategijske dijelove kose, što omogućuje da rastući korijeni ne budu tako očiti. Ovisno o duljini izrasta, ombre tehnika može zahtijevati češće posjete frizeru kako bi se održao izgled s postupnim prijelazom između boja.

Kako napraviti balayage?

Balayage je tehnika bojanja kose koja zahtijeva stručnost i preciznost. Prije nego što započnete postupak, važno je pripremiti kosu. To uključuje pranje kose kako bi bila čista, suha i slobodna od bilo kakvih ostataka proizvoda za oblikovanje ili ulja. Nakon što se kosa pripremi, frizer ili stilist će s vama odabrati boju koja će se koristiti za balayage. Ova boja obično ima svjetliji ton od vaše prirodne boje kose kako bi se postigao željeni efekt. Boja se obično priprema u posudici za miješanje. Mogu se koristiti različiti tonovi iste boje kako bi se postigao postupni prijelaz. Frizer uzima češalj i nanosi boju na kosi. Tehnika uključuje slobodno nanošenje boje ručno, bez folija. Boja se pažljivo nanosi na površinu kose, koncentrirajući se na vrhove i gornje dijelove. Nakon što se boja nanese, frizer koristi specifične tehnike poput blendinga ili prigušivanja kako bi se postigao prirodan prijelaz između prirodnih korijena i bojene kose. Nakon što se boja ravnomjerno rasporedi i postigne željeni izgled, kosa se može ostaviti da se obrađuje ovisno o vrsti korištene boje i potrebama kose. To može uključivati ​​različite metode obrade poput toplinske obrade ili ostavljanja boje da se fiksira. Nakon što se boja obrađuje, kosa se može isprati, osušiti i stilizirati prema želji klijenta.


Tagovi: