Med od maslačka kako se pravi

Med od maslačka kako se pravi

Med od maslačka, zdravstvene prednosti

Med od maslačka nije med koji dolazi od pčela, već je zapravo sirup koji se dobiva od maslačka koji je napravljen od cvjetova i šećera. Ovaj med dobiva se od maslačka, biljke koja je odlična za naše cjelokupno zdravlje. Maslačak je bogat vitaminima A, C, K, E i B vitaminima, dok je stabljika bogata željezom, kalcijem, magnezijem i kalijem. Sveukupno gledajući, ova biljka je bogata antioksidansima, beta karotenom i polifenolima. Maslačak se od davnina koristi u medicinske svrhe, osobito kod liječenja problema s jetrom.

Danas se od njega pripremaju tinkture, čajevi, sirupi, med. Maslačak danas pronalazimo gotovo svugdje, riječ je o biljci koja se prilagođava na razne vrste tla i razvija snažniji i vretenast korijen radi čega se naziva i korovom. Za med od maslačka potrebno je brati cvjetove, a najbolje ih je brati u proljeće kada krenu rasti, u travnu i svibnju. Med od ovoga cvijeta lak je za pripremu i donosi brojne zdravstvene prednosti za naš organizam.

Med od maslačka, recept i priprema

Za pripremu meda od maslačka nije vam potrebno posebno znanje niti vještina. Potrebno je nabrati cvjetove koji će se odmah obrađivati kako bi sačuvali svoja ljekovita svojstva. Kako se radi med od maslačka? Recept je sljedeći: Sastojci - 150 grama svježe ubranih cvjetova od maslačka, 1 litra destilirane vode, 1 kilogram šećera, 2 limuna. Priprema - Svježe ubrane cvjetove potrebno je dobro oprati u hladnoj vodi kako bi se uklonila sva prljavština i insekti. Ubrane cvjetove je najbolje ostaviti da se namaču preko noći u litri vode, te ih ocijediti dan nakon.

Kada se cvjetovi osuše, potrebno ih je staviti u lonac s vodom i kuhati ih na laganijoj vatri do 2 sata uz povremeno miješanje. Nakon dva sata kuhanja smjesu je potrebno dobro procijediti, dodati šećer, te opet staviti na vatru da se kuha naknadnih 30 minuta. Smjesa ili med od maslačka bi ovdje trebao postati gust, što je znak da je potrebno dodati cijeđeni sok od dva limuna. Smjesa se opet kuha do 30 minuta nakon dodavanja limuna. Kada je kuhanje gotovo, med se ulijeva u prethodno pripremljene staklenke. Med se sprema na tamno te hladno mjesto.

Med od maslačka, spremanje i korištenje

Kada se med od maslačka raspodijeli u prethodno pripremljene staklenke, one će se odložiti na tamnije i hladno mjesto. Otvoreni med najbolje je držati u hladnjaku i potrošiti u doglednom roku. Za što se sve može koristiti med od maslačka? Najčešće se koristi kao sredstvo za podizanje imuniteta, ali je isto tako dobar i za uklanjanje gastritisa, problema s jetrom ili bubrezima. Može se koristiti i kod rješavanja proljeva jer će pomoći u smanjivanju intenziteta. Isto tako, ovaj med se može staviti na gazu i staviti na radu kako bi ubrzao proces zarastanja rana ili ožiljaka.

Kao i svaki med, navedeni med se isto može koristiti i kod smanjenja simptoma prehlade, u čaju ili za smanjenje kašlja. Potrebno je navesti kako ovaj med ima nešto intenzivniji okus i nije sladak. Boja mu je zlatna i on se brzo kristalizira radi veće doze glukoze. Navedeni med možete raditi i bez šećera i u njega također možete dodati drugo ljekovito ili začinsko bilje. Poželjno ga je konzumirati do dva puta dnevno na čajnu žličicu, prije jela, ali može se dodati i u čaj i deserte.


Tagovi: