Alergo test kako se radi

Alergo test kako se radi

Zašto se radi alergo test?

Alergo test ili test na alergije radi se onda kada je potrebno utvrditi da li vaš imunološki sustav reagira pretjerano na određene alergene (tvari). Ljudi danas mogu biti alergični na mnoge tvari iz okoliša i svakodnevnog života. Alergo test mjerit će odgovor tijela na specifične okidače ili alergene, što će u konačnici dati rezultat uzroka za stvaranje određene alergijske reakcije. Kada se pojavi alergija naš imunološki sustav će pretjerano reagirati, točnije, krenut će proizvoditi protutijela ili imunoglobuline koji će oslobađati kemikalije koji će uzrokovati reakciju u obliku crvenila, osipa ili svrbeža.

Kada je potrebno napraviti navedeni test? Testiranje na alergije se radi onda kada postoje simptomi alergija koji vam onemogućavaju normalno funkcioniranje. Poželjno je da se test na alergije napravi kada osoba primijeti sljedeće simptome: Kožni simptomi koji se manifestiraju oticanjem, crvenilom i svrbežom. Dišni simptomi koji se manifestiraj kašljem, otežanim disanjem, stezanjem u prsima i grlu. Simptomi u probavnom traktu koji se manifestiraju mučninom i povraćanjem, bolovima u trbuhu, proljevom. Kardiovaskularni simptomi koji se manifestiraju blijedom kožom, slabim pulsom, vrtoglavicom i ubrzanim radom srca.

Kako se pripremiti za alergo test?

Kada postoji potreba za alergo test, tada će se izdati posebna uputnica. Na testiranje ćete čekati od nekoliko dana do maksimalno 2 tjedna, iako samo testiranje možete obaviti i u privatnim laboratorijima kao i klinikama. Pravilna priprema prije obavljanja testa je ključna kako bi se dobili točni rezultati i kako bi se odredio dobar terapijski plan. Kako se pripremiti za alergo test? U navedeno će vas uputiti liječnik koji izdaje uputnicu, jer same pripreme mogu ovisiti o vrsti alergo testa kojeg radite.

Osnovne pripreme su: Prije samog testiranja poželjno je da ne uzimate određene lijekove koji mogu poremetiti rezultate očitanja testa. Točan popis lijekova navest će liječnik, kao i period prestanka uzimanja. Na navedeni test ne morate dolaziti natašte, što znači da možete pojesti uobičajeni obrok. Na dan testiranja poželjno je osoba izbjegava poveću izloženost suncu kako ne bi nastale manje opekline koje mogu onemogućiti daljnje testiranje.

Također, poželjno je da se na kožu ne nanose lokalni preparati kako ne bi omeli rezultate testova. Najmanje tri sata prije testiranja tijelo mora biti odmorno, što znači da se ne preporučuje tjelovježba ili fizički napor. Kako se obući i što ponijeti? Alergijski testovi sastoje se od kožnih uboda kao i epikutanih testiranja, što znači da je poželjno da se obučete lagano. Pošto navedeno testiranje traje, poželjno je da sa sobom ponesete nešto za zanimaciju.

Kako se izvodi alergo test?

Postoje razni načini kako se alergo test provodi. Vaš liječnik će odabrati najbolju metodu na temelju vašim simptoma i na temelju sumnjivih alergena. Alergo test se može provesti na sljedeće načine: Test putem uboda kože ili skin prick test - Koristit će se tanja igla koja će vas ubosti na kožu podlaktice ili leđa. Radi se više uboda s više alergena. nakon uboda na koži će biti vidljiva reakcija koja će dati do znanja koji alergen uzrokuje reakciju. Ovim testom se provjeravaju alergije putem zraka, alergije na raznu hranu i alergije na lijekove.

Intradermalni test - Ovdje se u vanjski sloj kože ubrizgava manja količina alergena. Radi se kada test uboda ne pokazuje dobre rezultate. Testom se utvrđuju alergije na nadražujuće stvari u okolini, lijekove ili ubode raznih insekata. Flaster test ili patch test - Radi se kako bi se odredio uzrok nastanka kontaktnog dermatitisa. na kožu se stavljaju kapi alergena koje se pokrivaju zavojem. Nakon nošenja zavoja od 48 do 96 sati gleda se da li postoje kožne reakcije.

Test krvi - Ovdje se krv osobe šalje na laboratorijsku analizu i upravo tamo se u krv dodaju razini alergeni i mjeri se razina protutijela. Test provokacije - Provodi se uz liječnički tim jer postoji mogućnost anafilaksa. Testira se alergija na hranu ili lijekove. Rezultati navedenih testova mogu biti negativni ili pozitivni, a prema rezultatima određuju se daljnji koraci za vaše zdravlje.


Tagovi: