Simptomi menopauze

Ljepota i zdravlje

Simptomi menopauze

Kada se pojavljuju simptomi menopauze

Kada vam se pojave rjeđi menstrualni ciklusi koji su neredoviti jasno je da ste na korak do početka menopauze. Simptomi menopauze se javljaju nekoliko mjeseci do godine dana prije potpunog izostanka menstrualnog ciklusa kod žena. Menopauza je stanje koja traje nakon prestanka same menstruacije i može trajati dulje vrijeme.

Ponekad taj period menopauze traje i do četiri godine nakon zadnjeg menstrualnog ciklusa. Vrlo rijetko je moguća pojava i trajanje simptoma menopauze čak i više od deset godina prije izostanka zadnjeg menstrualnog ciklusa.

Međutim, simptomi menopauze mogu je javiti naglo naročito kod žena koje su prošle kemoterapiju i borbu sa rakom, jer će kemoterapija bez obzira na dob žene zaustaviti menstrualne cikluse. Simptomi kod tih žena su jači nego što bi ih inače imale da nisu prošle kroz kemoterapiju. Postoje i druga liječenja koja mogu uzrokovati simptome menopauze i uzrokovati menopauzu kod žena i prije nego bi žena prirodno ušla u menopauzu i izgubila svoje redovne menstrualne cikluse.

Koji su simptomi menopauze

Simptomi menopauze započinju tokom promjena u menstrualnom ciklusu u obliku neredovitih menstruacija. Promjene koje će žena primijetiti mogu biti smanjenje ili pojačanje krvarenja tokom ciklusa. Također, menstrualni ciklus osim što može izostajati, postati rjeđi svakih par mjeseci, broj ciklusa se može i povećati. Umjesto normalnog ciklusa od 28 do 30 dana, ciklusi se moju javljati svakih 14 ili 20 dana.

Klasični simptomi menopauze su dobro poznati valunzi kao valovi vrućine koji se javljaju iznenada, najčešće po noći uz nesanicu. Nervoza i nagle promjene raspoloženja koje mogu dovesti čak i do depresije nisu rijetki slučaj, glavobolje uz prateći umor, vaginalna suhoća koja dovodi so smanjenja seksualne želje i nelagodnog intimnog odnosa, prateće česte urinarne infekcije zbog nekontroliranog mokrenja uzrokovanog smanjenjem mišićne mase, te bolovi i grčenja udovima mogu biti česta pojava, moguće je i naglo udaranje srca.

Ove simptome žena može osjećati na dnevnoj bazi, ali postoje žene koje neće osjetiti sve navedene simptome već samo neke od njih. Isto tako intenzitet simptoma se razlikuje od žene do žene, kao i učestalost pojave simptoma.

Simptomi menopauze i kako ih olakšati

Metoda liječenja kojom se mogu ublažiti simptomi menopauze, ako ne i spriječiti samu menopauzu je terapija nadomještaja hormona. U tretmanu nadomještaja hormona se proces koncentrira na dva hormona, estrogen i progesteron. Ova dva hormona u procesu menopauze dolaze u nedostatak, odnosno tijelo ne proizvodi dovoljan broj tih hormona.

Terapija nadomještavanja hormona iznimno olakšava simptome menopauze kod žena. Ova je terapija dostupna u različitim oblicima, tabletama, gelovima koji se utrljavaju u kožu, te umecima u tijelo žene. Međutim, terapiju svakako treba propisati ginekolog i ne biste trebali sami koristiti terapiju bez nadzora.

Simptomi menopauze se mogu olakšati i promjenom načina života, mijenjanjem životnih navika u smislu smanjivanja stresa, više kretanja i promjenom prehrane. Lagana odjeća, redovito provjetravanje prostorija u kojima boravite, češće tuširanje ili hladni oblozi mogu vam uvelike pomoći. Ponekad će vam biti dovoljna i obična lepeza da se rashladite u trenutku navale topline. Pušenje, alkohol, kava i začinjena hrana ionako su konzumacije koje nisu zdrave, pa ih i inače treba smanjiti ili ukinuti. Pripazite na pretilost jer kod pretilosti i menopauza može biti teža.

Tagovi: