Kako se prenosi šarlah

Kako se prenosi šarlah

Što je šarlah i kako se on prenosi?

Šarlah ili isto tako skarlatina se opisuje kao bakterijska bolest koja je još u 19. stoljeću bila veoma smrtonosna, no danas pripada u skupinu dječjih bolesti. Nastaje radi infekcije beta hemolitičkim streptokokom iz skupine A i danas se većinom tretira antibioticima. Šarlah se danas pojavljuje ponajviše kod djece predškolske te školske dobi, što je od 5 do 8 godina. Bolest je karakteristična prema crvenilu te osipu koji će nastati radi toksina koji se ispušta od strane bakterije streptokoka. Danas će čak 80 % djece do desete godine razviti doživotnu zaštitu od navedenih toksina.

Kako se možemo zaraziti? Bolest se najčešće prenosi putem zraka, dodira ili kontakta sa zaraženom osobom. Kašljanje te kihanje će raspršiti sitne mikroorganizme koji se mogu udahnuti i nastaniti u naš organizam. Vrijeme inkubacije najčešće iznosi 2 do 5 dana, ovisno o jačini zaraze. Ova bolest će se najčešće manifestirati u naglom povećanju temperature, prisutnosti grlobolje, osjećaj umora. Za razliku od drugih dječjih bolesti, skarlatina se mora aktivnije liječiti kako ne bi došlo do razvijanja artritisa, bubrežnih tegoba, žutice, reumatske groznice.

Kako prepoznati šarlah?

Nakon inkubacije, bolest će početi manifestirati svoje prve simptome. Osip na licu je najčešće prvi simptom šarlaha. U početku je ovaj osip malo mrljast, no kasnije poprima oblik grubog brusnog papira. Osip će trajati do 3 dana i onda nastupaju drugi simptomi bolesti. Osip će se najprije pojaviti na vratu, ispod pazuha i preponama, i kasnije se širi po ostatku tijela. Nakon pojave osipa, nastupaju i drugi simptomi - grlobolja, glavobolja, crveno i upaljeno ždrijelo, povraćanje, bijeli jezik. Šarlah će trajati do 10 dana, nakon čega se osip povlači, ostavljajući oljuštenu kožu koja izgleda kao da je izgorjela na suncu.

Jezik koji je na sebi imao bijeli pokrov i povećane okusne pupoljke postaje tamno crven. Tijek bolesti se najčešće dijeli na tri razna stadija - početni, stadij osipa i perutanje. Prvi stadij donosi povišenu temperaturu koja je popraćena s osipom i vidljivim crvenilom na koži, pojavljuje se grlobolja i povraćanje, ponekad i bolovi u mišićima i zglobovima. U stadiju osipa pojavljuje se osip po tijelu koji će se nakon 10 dana krenut ljuštiti i ostaviti će nadraženu kožu. Zadnji stadij odnosi se na oporavak kože od osipa i tijela od simptoma. Šarlah je karakterističan prema navedenim simptomima, no potrebno je obratiti pažnju i na teže oblike ove bolesti, toksični ili septički.

Da li se šarlah može liječiti?

Ova bolest u većini slučajeva zaista nije ozbiljna, i ukoliko se liječi na vrijeme i pravilno ona nestaje u roku od 7 do 10 dana. Šarlah će se liječiti s antibioticima koji će ujedno i spriječiti daljnju pojavu komplikacija kao i širenje bolesti na druge članove obitelji. Najčešće se prepisuje liječenje penicilinom, no ukoliko osoba ima alergiju na navedeni lijek ili njegove sastojke, tada se dobiva druga terapija. Lijek će se uzimati 7 do 10 dana, ponekad i dulje ako se simptomi zadrže.

Osim terapije, osoba koja ima šarlah mora mirovati i putu dosta tekućine kako bi se organizam što bolje očistio/isprao. Ako osoba ima povišenu temperaturu, tada je poželjno sniziti ju s hladnim kupeljima ili oblozima. Paracetamol se može odrediti kao metoda liječenja protiv mogućih bolova u mišićima. Da li se može spriječiti dobivanje navedene bolesti? Prevencija se odnosi na izbjegavanje osoba koje imaju navedenu bolest. Potrebno je isto tako čuvati svoje zdravlje s uravnoteženom prehranom kao i s dobrim snom i tjelovježbom.


Tagovi: